Поштовани пријатељи и поштоваоци Симе Мраовића,
Са дубоким болом вас све обавештавам да сам управо обавештен од породице Симе Мраовића да се у Паризу упокојио велики српски родољуб и велики српски научник професор Сима Мраовић, доктор неурофизиолошких наука и председник Српске међународне академије наука и уметности чији је био оснивач и инцијатор како би Србија живела слободна а научници слободно изучавали и презентовали српска достигнућа у свету.

Породица ме је обавестила
„Naša porodica vas sa tugom obaveštava da je Sima sinoć preminuo. Njegova sahrana biće održana u subotu u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Svetog Save u 11:00 (23 Rue du Simplon, 75018 Paris). Zatim će biti sahranjen na groblju Thiais (u predgradju Pariza) u Srpskom uglu. Svet je izgubio divnu osobu, i nikada nećemo biti isti bez njega u životu. Možemo se samo nadati da ćemo održati njegovo sećanje u životu i voleli bismo vašu pomoć u tome.“
Le lundi 2 août 2021 à 09:37:04 UTC+2, sima mraovitch a écrit :

Пре пар дана (3 августа 2021. године) смо Сима и ја заједнички учествовали на округлом столу који су организовали новинара Ростовског оделења Савеза новинара Русије из Ростова на Дону под називом «Међународни научно практични округли сто: Вредности словенског света и формирање заједничког информационог пространства Русије и Србије у савременом свету»

Јуче сам добио снимак и можете видети како је Сима изванредно представио рад Српске међународне академије наука и уметности чији је био иницијатор и оснивач. Сви учесници округлог стола су добили овај текст иступања проф. Симе Мраовића на руском језику. Исто тако се са снимка можете уверити са колико су се поштовања научници са универзитета у Ростову однели ка научном раду о истраживањима нашег Симе Мраовића.
Ниже је линк и програм Јандекса за преузимање снимка.

https://disk.yandex.ru/d/ndgOuH5dJn3KlA

Дозволите да кажем да је српски народ изгубио великог родољуба, великог ствараоца и великог научника, чијим научним резултатима још нисмо научили да се поносимо.

Имао сам част да моји студенти у оквиру велике научне конференцији на универзитету МНЕПУ у Москви «О Нирнбершком трибуналу» изведу документарну историјску драму Симе Мраовића «СВЕДОК», и прикажу документарни филм као саставни део те мултимедијалне драме изузетних драмских досегнућа и специфичне форме одбране српског народа од перфидних форми демонизација које се настављају али којима Сима није дао да нас поробе и оваквим формама није дао да заборавимо стравичне злочине и геноцид над српским народом у периоду 1941 — 1945 године. .

Ненадокнадив је губитак за српски народ — одлазак овог великог српског интелектуалца.

Али Сима Мраовић ће остати са нама и надам се да ће нас Господ одарити снагом да продужимо и продубимо његово дело.

Нажалост ја могу да разумем и схватим дубину породичног бола и шока са којим је породица суочена.

Нека породици и свима нама буде утеха да су имали часног оца и супруга којег су сви ценили а који је оставио за собом многа научна и уметничка дела и целу лепезу родољубног дела чије ће циљеве остваривати и достизати многе будуће српске генерације да би српски народ живео у слободи и имао независну научну елиту.

Нас су очекивали велики задаци и Симин план да у октобру у Београду организује годишњу конференцију Српске међународне академије наука и уметности.

Симин частан и предан рад српском народу нас све обавезује да имамо њега као узор и да се орјентишемо према његовим идеалима и циљевима свестране заштите српског рода.

Шта год буде у мојим могућностима да се очува име и рад Симе Мраовића и да се достигну високи циљеви којима је тежио, стојим на располагању.

Ко год буде у могућности нека се у Паризу и у наше име опрости од великог српског родољуба Симе Мраовића који остаје са нама са својим циљевима, радовима и задацима за све нас.