И поред препорука поверенице за заштиту равноправности, слепим особама није омогућено тајно гласање

Власт поново понизила слепе

Мишљење Повереника за заштиту равноправности да се слепим особама мора обезбедити тајно гласање није подстакло надлежне органе да поступе по препоруци и избегну кршење Закона против дискриминације.
3Пише: М. М. Стевановић19. јуна 2020. 18.30 Измењено: 18.31

Поступајући по притужби Невене Јовановић, која на градским изборима 2018. као слепа особа није могла да гласа самостално, како је желела, већ само уз помоћ пратиоца, Повереник за заштиту равноправности донео је мишљење да је Градска изборна комисија на тај начин ставила ову особу у неповољан положај у односу на друге бираче а на основу инвалидитета.

У време избора пре две године, како је наш лист извештавао, Невена Јовановић, иначе оснивачица Фондације Фиби, захтевала је у свом изборном месту листу кандидата на Брајевом писму, али су јој чланови бирачког одбора рекли да такву листу немају и да може да се ослони на свог пратиоца.

Повереник је у истрази утврдио да је ГИК прекршила Закон о забрани дискриминације и низ других регулатива и упутио препоруку да предузме све што је неопходно како би се слепим и слабовидим омогућило равноправно гласање.

Градска изборна комисија је тада, месец дана пред градске изборе, разматрала и прихватила иницијативу Удружења слепих и слабовидих за увођење шаблона како би слепи могли самостално да гласају, али се у том тренутку, како је навела у изјашњењу Поверенику, такав начин гласања технички није могао спровести.
Истакла је, међутим, да ће Народној скупштини упутити иницијативу за измену изборних закона у овом погледу.

По свему судећи, Невена Јовановић и остале слепе особе опет ће моћи да гласају само уз пратиоца, а не тајно како су се надале.

О томе да ли су израђени шаблони и листе кандидата на Брајевом писму, из Градске изборне комисије су нам рекли да не могу одговорити на то питање, јер су их „из Секретаријата за управу обавестили да се 21. јуна не одржавају избори за одборнике Скупштине града Београда“.

Републичка изборна комисија, с друге стране, навела је за наш лист да „није била у могућности“ да обезбеди такве гласачке листиће. Како је додала, то ће им бити „један од приоритета у наставку рада на унапређењу изборног процеса особа са инвалидитетом“.

– Мало је рећи да сам разочарана због чињенице да слепи ни на овим изборима неће имати приватност. То нам је сигнал да и не помишљамо на остварење и регулисање неких тежих ситуација где се угрожавају наша права, као што су питања туђе неге или запошљавања – каже за Данас Невена Јовановић и подсећа да је коришћење шаблона за гласање слепих одавно пракса у земљама региона.

Она истиче да је невероватно да се у ери технолошког напретка разговара са роботима док за слепе није могуће приуштити једноставне шаблоне за самостално гласање.
Тиме држава шаље поруку „да су слепи на дну друштвене лествице, да су неважни“. Она ссматра да су слепи и у овом случају понижени, и да зато не треба ни да излазе на изборе 21. јуна.

– Свако треба да чини оно што је за њега најсмисленије, али ја позивам све здраворазумске слепе људе да на ове изборе не изађу, јер нема потребе да се понижавамо нити да нас други понижавају не поштујући наша права. Ја свакако нећу гласати у недељу, јер не желим поново да будем дискриминисана – каже Јовановић.

( Преузето са: https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/vlast-ponovo-ponizila-slepe/ )