Поштовани Лука,

 

Ти си ме разумео. И не само то! Ти си објавио моје невероватно предвиђање — то што је пред Ускрс више личило на фантазију. Да тамо где су пусте улице — тамо ће бити стотине хиљада демонстраната и страшан бунт. И сада у јуну видимо стотине хиљада демонстраната по улицама целог света.

 

И молио сам Србе да овога пута обуздају своје емоције и своје незадовољство.

 

Е сад сви могу да виде да се моје предвиђање обистинило. То можда и није прорицање будућег.  Али то нешто јесте — да ли сам добар аналитичар или сам предвидео по нечему другом. Али Теби изражавам најдубљу благодарност што си то објавио и сада свако то може да упореди.

 

Али оно што је најНЕвероватније — то је да су Срби послушали ту моју молитву да миром обуздају своје незадовољство од утамничења, које је породило природан отпор ка «тамничарима од струке» и свим њиховим саучесницима.

 

Само крајње наиван човек може да мисли да је заиста уморство једног «афроамериканца» од стране његовог познаника и колеге који је у моменту легалног хапшења био у полицијској униформи — била једина каписла за толике потоке демонстраната по целој Америци и Европи. Таквих убистава је безброј посебно по територији САД.

 

Због тога је потребно отклонити такве и сличне каписле и бесмислене поводе за бунт и незадовољство и у Србији.

 

Хтео бих да похвалим посланика СНСа Ђукановића кога сам критиковао и коме сам рекао да власт греши јер се игра демонстрацијама мале снаге, јер је исти тај Ђукановић избегао линч од масе која се већ била отргла, али је стампедо незадовољног народа испред Скупштине Србије спречио посланик Ного. Мислим да је Ђукановић послушао тај мој савет и покретне демонстрације су прекинуте.

 

Али власт мора да буде свесна да узроке и каписле у ово ровито време треба отклонити. Треба избећи да незадовољство прерасте у улични бунт. Ми смо плаховит народ и много тога имамо неразјашњеног. Велико је наше незадовољство.

 

И у интервјуима сам ових дана позивао на отворену, оштру критику постојећег система. Јер морамо ослободити тај набој из кућног заточења, кроз речи а не кроз јуриш и позивао сам на мирно изражавање критике. Због ових речи ће ме многи убудуће осуђивати. Када се, могуће, испостави да је то био недовољан начин да се спречи велика штета по Србију.

 

Али управо због тога и власт мора показати мудрост и не изазивати судбину и не дозивати бунт, јер он може да плане из непромишљене и непредвидиве ситнице.

 

Многе су сумње. Телевизија не да ни лидерима партија да говоре у најобичнијим телевизијским дискусијама. То ограничавање слободе није забележено. А ко мисли да оно што не изађе на уста неће изаћи на неки други начин — грдно се вара.

 

Због тога мислим да ће власт мудро поступити — тиме што ће одложити изборе. Оправдаће тиме кредит који јој је српски народ дао тиме што се то природно сабијање енергије и незадовољства није прелило у бунт цела два месеца.

 

Неспорно је да су и партије власти и опозиционе под утицајем и контролом специјалних служби, Али власт мора да рачуна и да се излив народног беса може излити на улице упркос свему томе или обрнуто.

 

Зато је мудро одложити изборе и тиме отклонити сваку сумњу  да ће избори  заказани за 21. јун 2020. године бити лажирани, и организовати изборе онда када ће сви моћи да се слободно крећу и окупљају.

Београд и Србија још увек нису Париз и Француска у којима су избори били и у време Првог светског рата и у време окупације.

 

Последњи митинг је показао то.

 

Приведени су или позвани на саслушање неки говорници и то не неки него неки који су добили искреније аплаузе него што сам их ја побрао.

 

И то износим да се власт уразуми, јер није ствар у апсолутно нереалним обећањима позваних говорника, него у вољи масе да се таква обећања дају — да митинзи буду масовнији.

 

Треба чути хук масе. Већина неће да говори. Ћуте. Већина хоће да дејствује. То треба да истражитељи запишу. И да дојаве «Милошу» — попуштај, већина ћути али кличе онима који су прозрели МИТИНГАШКЕ ПРЕВАРЕ које треба да избаце на чистину слободомислеће ради одстрела. Већина ћути али кличе аплаузима.

 

Одложи Милоше!

 

Толико са моје стране — и још једном Лука Теби још једном дубока благодарност за то што си моју молбу и молитву ка миру објавио.

 

Мој метод борбе — разобличавањем – је наишао на крвничку осуду коментатора на ЈуТјубу поводом мог говора[1] и ја их све разумем. Острвили су се на мене и припадници свих прозваних у мом иступању и припадници СНСа и припадници СПСа и језуитска агентура, и Албанци са власти, и УДБаши и бивши и садашњи доушници и провокатори, и многидруги  јер су и они жељни бунта, и да неком, па и мени «скину скалп».

 

Мене нису позвали на информативни разговор јер све што мислим ја то објавим и потпишем. Што не искључује да ћу бити одстрељен.

 

И сада видим да је мудрије одложити изборе.

 

Можете и да ми не верујете али није мудро,  како показују моја ранија предвиђања.

 

Проф. Божидар Митровић, доктор правних наука

 

[1] Говор Божидара Митровића, 5. јун 2020. године, https://www.youtube.com/watch?v=UF0oPUsrjb0