Влада Републике Српске Крајине у прогонству Вам је недавно доставила  интервју др Владимира Умељића, настањеног у Немачкој, у којем нас је упутио на немачке изворе о хрватском злочину геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату. Подаци о томе су и у његовој књизи:  „БАЛКАНСКИ ГАМБИТ ВАТИКАНА“. Сад Вам достављамо његове осврте на даљу упорност Ватикана, да прикрије постојећа документа о зверствима у Независној Држави Хрватској над Србима, Јеврејима и Ромима.

 

Др Умељић објашњава да је овакав однос држава Западне и Средње Европе према Србима, Јеврејима и Ромима стратешки остварио Ватикан:

 

„У Европи су се средином двадесетог века догодила три велика геноцида над Јеврејима, Ромима и Србима – чији починиоци припадају геополитичкој области и културној традицији Западне и Средње Европе, које је, до тог тренутка, доминантно детерминисао Ватикан!. Уз сав допринос западној култури, ова три народа су увек сматрана – страним телом“.

 

Др Умељић тврди да су Хрвати прихватили ову стратегију Ватикана, јер су припадници католичке вере, те су у Хрватској створене елите које негују и шире искривљену представу о некатоличким народима, мада је већина Хрвата постала од покатоличених православних Срба. Ту хрватску противсрпску опредељеност, објашњава др Умељић:

„Те (хрватске) елите заиста успевају да индоктринирају ту своју искривљену представу стварности добром делу свог народа. Тај њихов радикализован конфесионализам је, временом, постао врло битан елемент шовинизма, а тиме и чинилац самоиндентификације одређеног процента Хрвата. А ту постоји и искуствено утврђена чињеница – да се конвертити (Хрвати – бивши Срби) увек много радикалније доказују у новој религији, да се жешће одричу своје прошлости и свога корена“.

 

Др Умељић за злочине у хрватској држави не оптужује хрватски народ, него његове вође:

 

„Не постоји геноцидни хрватски народ, већ злочинци и кривци у различитом степену одговорности! Стога је легитимно говорити о одговорности и кривици хрватске елите – за страхотне девијације хрватске историје, пре свега, у односу на почињени србоцид. Већина починилаца геноцида су тзв. нормални људи. Примера ради, куварица Марија Обајден, Хрватица из околине Сиња, свеадочила је о свакодневним хрватским усташким злочинима, па и да је једног јутра, кад је пошла да копа кромпир, дотукла крваву српску комшиницу, која је умирала поред њене куће, а потом је наставила да обрађује башту!“

 

О србоциду (хрватском геноциду над Србима) др Умељић је написао студију, која је била кандидована за Нобелуву награду 2011. године.

 

Др Умељић каже да се број убијених Срба у Независној Држави Хрватској никад неће тачно установити, јер је велики број докумената о злочинима уништио хрватски фашистички режим, а и социјалистички, у време власти Јосипа Броза Тита, после Другог светског рата. Он наводи да се може десити чудо, па да Ватикан отвори своју архиву о Другом светском рату – кад би се нашли документи о скоро свим убијеним Србима, Ромима и Јеврејима у Независној Држави Хрватској! За сада, не очекује блиску будућност тога, јер наговештава да ће се у Ватикану обавити селекција докумената, која ће на пролеће бити уступљена јавности и науци.

         

Др Владимир Умељић је подсетио на документ из своје књиге, у којем су тачни аустријски подаци о превођењу два милиона православних Срба у хрватску нацију – од 1846. до 1941! Тај огроман број православних Срба је покатоличен, те онда примораван да се представља за припадника хрватске нације (народа).

 

Чланак са овим садржајем је објавио београдски дневни лист „Ало“, 20. децемба 2019, на стр 21, а писац чланка је Марија М. Зарић.

 

Молимо Вас, да овај чланак доставите у Србији и другим државама: академијама, државницима, Црвеном крсту, новинарима, књижевницима, српским удружењима, итд.

 

С поштовањем

Бранко Бибић, секретар Владе

Београд, . 22. 12. 7528 (2019)

***