Поштовани,

 

Претпостављам да овај чланак може бити занимљив и Вашим читаоцима. Нашла сам га на Интернету.

 

Задивљујуће шта је овај човек успео да уради. Прави надчовек. Вансеријски човек.

 

Поздрав,

Анна

 

 

„16. септембра 1976. године. Совјетски светски шампион у техничком  пливању, Шаварш Карапетјан спасио је од сигурног утапања, једног по једног, двадесет људи. Управо када је завршио свакодневни тренинг од 20 км на језеру у Јеревану, угледао је тролејбус са 92 путника како пада у језеро. Допливао је до те тачке и заронио на десет метара где се налазио тролејбус, потопљен и готово невидљив од муља које се подигао. Ногама је разбио задње ветробранско стакло и кроз њега је почео да вади људе И да их подиже на површину воде (око 30 до 35 секунди за сваку особу коју је подигао). Тамо их је прузимао његов брат, који је тренирао са њим, он их је износио на обалу, на удаљености од 25 метара. Урадио је исту ствар много пута, скоро 30, али нису сви преживели. Не сећа се колико их је спасио, јер је постепено почео да губи свест од умора, хипотермије и рана које је задобио од разбијене шофершајбне. У коми је остао 46 дана, а када се опоравио, здравље му је било такво да су 10 светских рекорда и златне медаље на светским и европским првенствима биле његова последња жетва у спорту, више се није такмичио.
На питање о најстрашнијем делу инцидента, он је одговорио: „Знао сам да не могу све да их спасем. Плашио сам се да бих могао да погрешим. Доле је било толико мрачно да нисам могао да видим скоро ништа. У једном од мојих зарона случајно сам ухватио седиште, могао сам уместо тога да спасем још један живот. То ме боли И прогања чак и у сновима”.
Његово јунаштво, храброст и самоодрицање нису били одмах познати. Године 1982. новине „Комсомолскаја правда“ објавиле су чланак о његовом подвигу под насловом „Подводна битка шампиона“. Овај пост је открио да је он био спасилац и после објаве на кућну адресу му је стигло око 60.000 писама захвалности. Тада је одликован орденом „За спас дављеника” и медаљом „Ордена части”.
У фебруару 1985, пролазећи поред запаљене зграде, случајно је открио да се унутра налазе заробљени људи. Без размишљања је јурнуо у ватру и извлачио људе једног по једног. После тога је имао дуг опоравак у болници због  тешких опекотина и проблема са дисањем услед удахнутих гасова.
2014. године, на Зимским олимпијским играма у Сочију, у Русији, човек са потешкоћама да трчи носио је олимпијски пламен у Кремљ. Али пламен се угасио и људи су се забринули. Запалио га је поново  неко из олимпијског комитета који је био у пратњи штафете. Сутрадан се запалио интернет, поводом овога догађаја, писали су: Срамота, зашто су га изабрали? Срамота што није успео да се побрине за пламен.
Касније су сазнали да је то био Шаварш Карапетјан који је имао респираторне и друге проблеме. Онда су се постови променили, говорили су да је то био Божији знак, хтео је да покаже да се и пламен угасио испред храбрости и величине његове душе!
Шаварш Карапетјан (рођен 1953) је јерменски спортиста совјетског порекла. Има 11 светских рекорда, 17 пута је светски шампион, 13 пута шампион Европе и 7 пута совјетски шампион у пливању. Данас живи једноставним животом, поседује продавницу ципела у Москви коју је назвао „Други дах“.»