Више од годину дана траје, потпуно непотребна, реконструкција Трга Републике. Мада је исправније рећи, сада је на делу реконструкција реконструкције.

 

Сведоци смо реконструкције улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Душанове, односно потеза од Вуковог споменика до Калемегдана. Рок за извођење радова на овој деоници је крај 2019. године. Могуће је да ће рок бити испоштован до краја године, али никако 2019.

 

Где год кренете по граду, свуда су неке ископине, неки назови радови.

 

Заменик градоначелника је најавио изградњу гондоле на Калемегдану.

 

Најновија вест је најава измештања старог моста.

 

Да ли ико мисли да је у питању улепшавање града ? Надам се да сви разумемо да је у питању прање новца, намештање послова буразерским фирмама и ненаменско трошење средстава.

 

Али ја ипак мислим да је изнад свега у питању покушај испирања мозга народу, раскид са прошлошћу, кидања веза са прецима. Порушене су све култне кафане, нестају објекти који су били симбол Београда, деца у школама уче непотребне ствари, а уједно им се сервира искривљена историја.

 

Да ли сте се икада упитали зашто никоме није пало на памет да поруши Колосеум у Риму, Триумфалну капију у Паризу, Биг Бен у Лондону, мостове у Прагу.

 

Сви народи чувају своју традицију, културу и сећање на прошлост.

Зашто само ми рушимо и потиремо све оно у шта је уткана наша душа ?

 

Знам да ће бити душебрижника који ће ово назвати теоријом завере. Али запамтите, ово није теорија завере – ово је завера у пракси.

 

И на крају, одговор на евентуално питање – зашто сам ово насловио УКОП БЕОГРАДА. Па, једноставно – у питању је гробљански термин јер ово што се дешава јесте покушај укопа једног града богате и часне прошлости.

 

И зато учинимо све да зауставимо даље разарање Београда.

 

Душан