БИО ЈЕ ШЕФ ОДЕЉЕЊА НА ХАРВАРДУ ЗА ХЕМИЈУ И ХЕМИЈСКУ БИОЛОГИЈУ

* Либеру ФБИ и државни тужилац приписују да је од Кине тајно месечно примао 50 хиљада долара и још 1,5 милион долара за стварање истраживачке лабораторије на Универзитету у великом кинеском граду Вухану из којег је епидемија кренула по свету

* Либера, који је још пре девет година био међу двадесет најцитиранијих савремених хемичара, његови сумњиче за шпијунажу у корист Кине. У његовом досијеу код ФБИ наводи се да је он 2011-те постао „стратешки научник“ на Техничком универзитету у Вухану

______________________________________________________________________

У СЈЕДИЊЕНИМ Државама је ухапшен др Чарлс Либер, шеф Одељења за хемију и хемијску биологију на Харвардском универзитету.

Објављено да да су му се лисице нашле на рукама због прикривање примања новца од Кине и шпијунаже.

Одмах су кренуле и тврдње – додуше, засад само по медијима и друштвеним мрежама – да је Либер умешан у вештачко стварање новог коронавируса који је „терорише свет“.

Међутим, оптужба против Либера за сарадњу с Кином, коју је скривао од америчких власти, подигнута је још 28. јануара 2020. године.

Либеру је приписано да је од Кине тајно месечно примао 50 хиљада долара, да прикрио животне трошкове вредне милион кинеских јуана, које је Кина такође надокнадила.

Што је посебно индикативно, Либер је оптужен да је примио 1,5 милиона долара за стварање истраживачке лабораторије на Универзитету у великом кинеском граду Вухану, из којег је епидемија кренула.

Либер је из Филаделфије. Има 60 година.

Дипломирао на Франклин и Маршал Колеџу. Био је на докторским студијама на Станфорду, где је 1985. докторирао из хемије.

Од 1991. године је професор на Универзитету Харвард. Овде 2015. године постао је шеф катедре за хемију и хемијску биологију.

Либер је члан Америчке академије уметности и наука и ко-уредник је научне публикације „Nano Letters“.

Више од 400 његових радова објављено је у часописима са рецензијом. Он је још 2011. године био међу двадесет нај цитиранијих савремених хемичара.

У његовом досијеу код ФБИ наводи се да је он 2011-те постао „стратешки научник“ на Техничком универзитету у Вухану, а да о томе није обавестио свој матични Харвардски универзитет.

Либер је у Кини био уговорни учесник „Плана хиљаду талената“, грант-програма који научницима обезбеђује „импресивна средства“ из фондова за развој кинеске науке.

Након што је Министарство правде објавило оптужбе против Чарлса Либера и двојице кинеска држављана, `шутирања лопте` су се подухватили амерички медији.

Пре два дана је лансирана тврдња да је Либер учествовао у стварању Covid-19.

Тачније: да је тај вирус полод Либерових тајних истраживања у Вухану.

Либер је те оптужбе одбацио.

Више америчких научника је иступило са изјавама да корона вирус није направљен вештачки. Дакле: ни у Сједињеним Државама ни у Кини.

Некима би, нема сумње, одговарало да је корона вирус вештачки, да је направљен у Кини и одатле „пуштен по свету“. Па макар му `отац` био Американац.

Таквима су довољна потврда оптужбе против Либера за „издају државе“ (САД) и шпијунажу у корист Кине.