Прекјуче, (недеља 25. октобар), у 13.00 ч. одржан је јавни скуп подршке јерменском народу у праведној борби за очување слободе, живота и отаџбине.

На платоу испред Храма Светог Саве, окупили су се Срби и Јермени – потомци Јермена прогнаних у време геноцида који су Турци починили над њима и Јермени који су се у Србији настанили у последњих неколико деценија.

Групу говорника, који су се обратили присутнима, чинили су књижевници и научници, један богослов и један официр Војске Србије у пензији:
Ануш Балајан, Милорад Ђошић, Наташа Радуловић, Божидар Митровић, Радомир Батуран, Предраг Мијановић, Горан Лучић и Лука Јоксимовић Барбат који је и водио овај скуп.

На скупу је усвојено заједничко саопштење, порука упућена јерменском народу, коју доносимо у целини:

„ СРПСКИ ГЛАС ЈЕРМЕНИЈИ

Српски народ, над којим су само у 20. веку извршена три геноцида, најбоље осећа и разуме јерменску страдалну прошлост, немирну садашњост и неизвесну будућност.

Ми памтимо, а ново време безличности и бесправља не воли оне који чувају живо искуство!
Историја није политика, пријатељство није интерес, то јест зајам уз камату – историја је потврда у времену, а пријатељство завет на светињи! То нам је предао Свети Сава – то и после осам векова памтимо и следимо!

Ми овде окупљени, Јермени и пријатељи јерменског народа у Србији, из древног и храброг Београда, испред Храма Светог Саве Српског, поручујемо јерменском народу да га истински подржавамо у његовој праведној борби за слободу, народно јединство и одбрану јерменске земље!

Ми памтимо Вашу жртву за одбрану српског Косова и Метохије у међународним установама!
Храброст и слога чувају истину, достојанство брани живот!

Останите достојанствени на земљи коју наследисте од предака, останите праведни у законима које освештасте славом!
Имаће Вас ко следити! Праведни свет у Вас гледа!

У Београду, 25. октобра 2020. „

О скупу су извештавале Јутјуб телевизије: Фронт 69, Данга и Метаноја.
За сада повезница преко које можете да погледате видео снимак целог јавног скупа:
Подршка браћи Јерменима – Фронт 69