Компанија оптужена за ратне злочине, која је изазвала грађански рат, а позната је по уништавању животне средине почиње ускоро да копа литијум у Србији у долини реке Јадар.

Придружи се кампањи: RIO TINTO МАРШ СА ДРИНЕ!

Шетате се предивним пределима док вам зеленило напаја очи. Око вас су реке у којима вас је деда учио да пецате, а њихове обале носе многе тајне између осталог и нечије прве пољубце, удварања. Долази једна компанија која одједном узима земљу. Нема више пецања, јер су реке загађене. Људи полако обољевају и све постаје патња и споро умирање. Нема ни зеленила, већ великих рупа ископина. И шта преостаје сем побуне? Али ваша Влада шаље војску на вас коју та иста компанија финасира. Ваша земља улази у десетогодишњи пакао грађанског рата, смрти и патње.
Грађански рат у Папуа Новој Гвинеји изазван је доласком компаније Рио Тинто.

Према експертском мишљењу др Драгане Ђорђевић отварање рудника лигнита у овом делу Србије је изузетно ризично. Постоји опасност од развоја екстремно токсичног гаса силицијум флуорид који представља стални ризик по здравље људи, а за који не постоји никакво еколошко решење. Постоји опасност од отпадних вода која ће се изливати у Јадар, а преко ње и и у Дрину и Саву, истовремено ће продирати у подземне воде које користимо за пиће. Јадар је притока Дрине, али преко Дрине угрожена је и Сава. Из ових река снабдевају се водом сви градови у њиховом приобаљу, што значи да би били угрожени бројни градови у Србији.

Ова петиција је почетак борбе против Рио Тинта. Врло битно је да у најкраћем могућем року подигнемо глас против пројекта који може имати катастрофалне последице по здравље људи у већем делу Србије, али и региона. У преговорима смо са међународним еколошким активистима, а захваљујући помоћи наше холивудске глумице Бојане Новаковић пробаћемо да алармирамо светску јавност. Србија до Холивуда!

Потпишите петицију и прочитајте више о проблему

Пре пар година постојао је план да се реке у Србији униште мини-хидроелектранама, нарочито на подручју Старе планине. Ситуација је деловала безизлазно. Али онда смо се побунили, поплава протеста, непокоравања, подршке по друштвеним мрежама и одбијања да нас убеде да се не питамо ни за шта у сопственој земљи. Данас је градња мини хидроелектрана забрањена на подручју Старе планине. Укључили су се експерти и познате личности. Очекује нас тешка борба у више етапа, али верујем да победа зависи од нас.

Ајмо најпре да изгрмимо са петицијом по свим друштвеним мрежама. Јако је битно да што више нас јасно поручи: Рио Тинто марш са Дрине! Потпишите петицију
https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-rudniku-litijuma-rio-tinto-mars-sa-drine

Саво Манојловић и Тим Крени Промени