У петак, 09. априла 2021 године у 11. часова код Небојшине куле, Удружење логораша Јасеновца, кровна организација ветерана СУБНОР и Заједница удружења жртава Другог светског рата, одржаће АПРИЛСКИ ПОМЕН НЕВИНО ПОСТРАДАЛИМ ЖРТВАМА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА , поводом 80 година од формирања НДХ, 10. априла 1941 године, чиме је започето „усташко коначно решење“ и усташки геноцид масакром у Гудовцу код Бјеловара,28. априла 1941. године, чак 6 месеци пре „нацистичког коначног решења“ у Бабином Јару, и чиме је отпочело оснивање 47 усташких логора где су брутално убијане на стотине хиљада Срба и десетине хиљада, Јевреја и Рома и сви они који су били против усташке идеологије.

На Помену жртвама НДХ обратиће се академик Матија Бећковић и чика Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш из Јастребарског, носилац кампање „ПОДРЖИ ПОСЛЕДЊИ „ПРОБОЈ“ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА- ПОДРЖИ РЕЗОЛУЦИЈУ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА И ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ.

Првакиња позоришта из Косовске Митровице, Јасмина Стојиљковић прочитаће писма солидарности преживелих логораша Еве Костабел Дојч из Њујорка која је преживела Раб и Краљевицу и подршку и солидарност Моше Ха Елиона, председника преживелих логораша Аушвица које су пристигле ових дана логорашима Јасеновца, као и Удружења Јасеновац Доња Градина, затим, академика Љубодрага Димића, Јелене Гускове, проф. Литучија из САД, Торесена из Норвешке између писама и потписа око 760 000 људи из земље и иностранства и српске дијаспоре.

Потом ће преживели деца логораши Јасеновца приступити поринућу венаца за пострадале Србе, Јевреје и Роме у реку Саву, у знак сећања на „Савски пут Јасеновачких мученика“ чији су лешеви пловили Савом и које су код Бранковог моста нацисти дизали у ваздух, јер речни монитори нису могли пролазити.
После рата, по сведочењима преживелих, привремено је било похрањено чак неколико хиљада лешева код Небојшине куле и код Ратног острва.

Истовремено, у Лондону у организацији Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст, затим у Њујорку у сарадњи са Институтом за Јасеновац, затим са историчарима Универзитета Удине из Италије и Осла у Норвешкој, као и у Јерусалиму и на Институту за Холокауст Шем Олам , чланови Међународне експертске групе ГХ7 одржаће зум конференцију „ 80 ГОДИНА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА“, а коју ће координирати проф. др Гидеон Грајф заједно са Удружењем логораша у Београду,

Помен је део кампање ПОДРЖИ ПОСЛЕДЊИ „ПРОБОЈ“ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА- ПОДРЖИ
• РЕЗОЛУЦИЈУ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА
• И ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ.

Симболичним поринућем венаца биће обележено и 80 година од успостављања Јасеновца, једног од најбруталнијих и најозлоглашенијих логора смрти од укупно осам у Другом светском рату, парадигме страдања читавих породица у НДХ, од којих су 91 члан породице Николе Тесле страдали у НДХ, од којих 14 у Јасеновцу, заједно са 13 рођака Теодора Херцла

Пружајући безусловну подршку вишегодишњој иницијативи још увек живих логораша Јасеновца, који су сада у деветој деценији живота и неуморни су у својим напорима да се трајно сачува сећање на усташки геноцид Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима од 1941-1945. године, као својеврстан допринос универзалним вредностима човечанства – слободе, једнакости, живота достојног човека и јединства у различитостима човечанства које је победило фашизам, нацизам и усташтво у Другом светском рату, а поводом 80 година од успостављања НДХ и почетка усташког геноцида и холокауста стигла су и писма бројних организација Срба из дијаспоре и то: из САД из Питсбурга у име 12.500 чланова, Западне Аустралије у име 540 000 Срба, затим из Шведске у име 21 организације и 4 600 чланова, Аустрије, Велике Британије, Немачке, Италије.

Последњи ешалон логораша Јасеновца, овим чином АПРИЛСКОГ ПОМЕНА жели да упозори да је геноцид над децом у НДХ био најдрастичнији израз планираног „усташког коначног решења“ и усташког геноцида, пред којим живи бедем сећања представљају још увек живи сведоци – преживела деца логораши дечјих логора смрти у својој деветој деценији живота који ће присуствовати Помену. Једино су у усташкој НДХ постојали специјализовани логори за децу, при чему је само у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора смрти у Другом светском рату, где је утврђено чак 57 метода ликвидације, на мучки начин одузет живот 19.432 деце од укупно 71 560 убијене деце у НДХ,

Преживелих још око 300 деце логораша, апелују на јавност да сви учине све, да се усташки геноцид никада више не понови, указујући на чињеницу да сви заједно, данас имају одговорност у региону да се одбаци усташка идеологија и законом забрани усташки поздрав „ За дом спремни“ и употреба усташке иконографије, који симболизују , поред нацистичке, једну од најсмртоноснијих идеологија 20. века и да је дошао тренутак да се након 80 година од УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА сви заједно заложимо да се осигура традиција очувања културе сећања, толеранције и суживота у миру у духу добросуседских односа и доприноса међународном миру, стабилности и безбедности, са циљем обезбеђивања суштинског мира и стабилности у региону кроз суочавање са прошлошћу у циљу подизања будућих генерација на темељима пријатељства и разумевања и срећног детињства које је било ускраћено деци жртвама „усташког коначног решења“ и усташког геноцида који је, несумњиво, био један од највећих геноцида у 20. веку.

Апел чика Гојка Рончевића Мраовића – дечака који је преживео усташки логор у Јастребарском

Последњи пробој логораша Јасеновца