(Напомена: Након репортаже проф. Божидара Митровића са Лепенског Вира, следи његово писмо министарки рударства и енергетике Р. Србије и управи Хидроенергетског система „Ђердап“.)

Први пут после 2015. године, и већ легендарних фотографија Христивоја Павловића и др Александре Бајић на којима се види како Сунце својим кругом и Сунчевим зрацима око планине Трескавац формира божанске лепоте «А» односно «Аз», многобројни сниматељи су били у могућности да са позиције испод «Музеја Лепенски Вир» виде и сниме ту најлепшу и најзначајнију природну појаву у Европи битну за појаву културе, КолоДара, СлоВена и цивилизације целокупног човечанства.

 

Већ сама чињеница да шест пуних година облака и измаглице нисмо могли да видимо ту величанствену природну појаву сведочи како није било лако формирати знања која су на археолошком налазишту Лепенски Вир пре 12 200 година систематизована а касније прерасла у «знања и обичаје» о цикличним природним променама на Земљи, у Сунчевом систему, природи и свемиру која су постала нематеријално културно наслеђе српског народа.

 

Значи да смо после дугих шест година успели да видимо и снимимо фасцинантне лепоте Сунчево «А» односно «Аз» око планине Трескавац, али на простору Лепенског Вира ни овога пута нисмо видели ни једног представника извршне власти, ни једног представника туристичких организација,  ни једног јединог представника научних организација, ни једног јединог представника главних медија, телевизиских станица са националном фреквенцијом, а све због тога што сви они и даље воде инквизиторско-бољшевичко-дрезденску антисрпску и антисловенску геноцидну политику против српског и слоВенског народа.

 

Људска рАса је пре 12 200 година имала воље, ума и снаге да своје станиште претвори у једноставну опсерваторију док данашњи правни, културолошки систем не само Србије него и Европе затуцано и злочиначки игнорише ову најлепшу и најзначајнију природну појаву за појаву културе и наука/знања/веда.

 

Ми данас са многобројним доказима и великом вероватноћом можемо говорити о непрекидности српске, слоВенске културе на овим просторима од епохе Лепенског Вира, Старчева, Винче до данашњих дана. И управо је то узрок због чега научне институције, институције културе, институције музеја Србије и других српских земаља целе Европе срамно и нецивилизацијски игноришу ову величанствену природну појаву.

 

Са радошћу и гордошћу дозволите да са вама поделим моје нестручне снимке те величанствене лепоте природног феномена када је све освануло и све се види а Сунце онда својим појављивањем око планине Трескавац на румунског страни Дунава оформи џиновско А/Аз видљиво само са археолошког налазишта Лепенски Вир, без обзира што је оно измештено у садашњи «Музеј Лепенски Вир».

 

«Осуђујем ћутање» писао је, не тако давно, у ХХ веку, професор Радивоје Пешић стављајући жиг бољшевичком режиму али и читавом догматском нецивилизацијском систему, који је зликовачки игнорисао Винчанску културу и епоху Лепенског Вира. Ми као нова генерација научника можемо само да се придружимо тој исправној осуди али и крику немоћи пред новоинквизицијом и необољшевичким снагама догме, затуцаности, примитивизма и глобалистички мантри и превара, који би и даље да понижавају Србе и Словене измишљеним пресељавањем са севера на југ и са југа на север у V — VII веку да би прикрили да се и Рим првобитно називао «Рас», како су Срби себе звали све до 1848. године, када је Вена/Беч преварама убедила патријарха Рајачића да је «РАц» погрдан назив угара за Србе иако смо ми и овог 21. јуна видели да је то сакрални назив «РАс — родАз/родПраПочетка» то јест «род Коло», које ствара «венац» годишњег процвата Природе, због чега су себе звали и КолоВени.

 

Надам се да ће се научне институције САНУ, Универзитет у Београду, Министарство културе, музеји коначно дозвати рАзУму и почети да поштују конвенције Уједињених нација и почети да изучавају, бележе у систему редовног образовања и неконвенционалног образовања нематријално и материјално културно наслеђе у његовој непрекидности. У том циљу достављам Вам и ове снимке. Снимљени видео материјал ће ускоро бити доступан,  нажалост искључиво на на ЈуТјубу, јер инквизиторско-бољшевичка УДБа (служба идеолошке безбедности још увек живог Брозовог апсолутистичког режима) не допушта доступ штампаним, радио и телевизјским средствима јавног (дез)информисања српског народа.

 

Српски народ је и овога пута био подељен на Лепенском Виру. Једини проматрач је био Христивоје Павловић који овога пута нија снимао, али коме и овога пута изражавамо благодарност за снимак из 2015. године. Сви остали сниматељи су остали неми пред призором ишчекивања да ли ће се Сунце појавити.

 

Када се Сунце ипак појавило једна значајна група се сконцентрисала да уочи то наводно двоструко појављивања Сунца кад оно на једном «усеку» планине Трескавац осветли сву котлину (и ипак и у том тренутку формира око планине Трескавац величанствено џиновско А) а онда поново нестане са хоризонта са Лепенског Вира, што овога пута није било баш тако очигледно, па су неки предлагали да се неко грање на брду Трескавац «подкреше». Ова је група разочарано оживела када је констатовала ту неочигледност.

 

Друга група се сконцентрисала на знатно дужи период ове експозиције — када Сунце својим кругом над вулканском заравнином планине Трескавац која личи на Срејовићев трапез (непознавања геометрије) — формира то божанско соитије «мушког ПраПочетка» Сунца и «женског ПраПочетка Мајке-Земље, то јест саме планине Трескавац» којем се цео космос и хелиоЦентрички систем појављује у божанској снази «Коло», претварајући и саму планину Трескавац у један џиновски «кружни исечак» односно «част Венца» тог божанског Коло које се и дан данас материјализује у цикличном обличију «годова» на пресеку дрвета, преко чега су наши древни, слоВенски преци систематизовали тајно знање КолоДар (када сејати а када очекивати летину) које ми данас називамо «каленДар».

 

И овога пута смо се уверили да то снимити није лако али да је јасно да Грци као дошљаци из Египта нису разумели ово божанске лепоте Коло па су Коло превели као «Helios» а одатле створили лукавством појам «Илиос» и непостојећи народ «Илири» иако су то били «КолоВени/СлоВени».

 

Даће Бог да се Срби коначно освесте и прогледају, иако је за науку важно да и даље  различито размишљају. Директор Музеја Лепенски Вир је исправно констатовао у интервјуу за кабловску телевизују ТЕСЛА ТВ да је за развој туризма у Србији елементарно важно да постоје различита размишљања и различити научни ставови и да су нова научна открића битна и добродошла на овом простору.

 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и туристичке организације и даље игноришу најлепшу и најзначајнију природну појаву у Европи благодарећи којој се појавио појам КолоДар/каленДар, култура, КолоВени/СлоВени, прва вокализација А народа РАс (Срба и Руса) и многа друга знања и обичаји који представљају нематеријално културно наслеђе Срба, које Етнографски музеј и Центар за нематеријално културно наслеђе, због њихове језуитско-бољшевичке затуцаности не желе да региструју, нити да пруже стручну помоћ у тој процедури већ региструју турско прављење ракије као српско нематеријално наслеђе, што је форма културолошког геноцида над српским народом..

 

Ми смо коначно, после шест година, успели:

 1. да видимо и снимимо то божанске лепоте «А» односно «Аз» – Коло, око планине Трескавца, управо са позиције Лепенског Вира,
 2. да схватимо да су наши/слоВенски преци бележећи привидно кретање Сунца «резама и чертама» систематизовали тајно знање «КолоДар/каленДар», цикличност «0/нуле и КолоВратних Sифара» и АзБучне знаке и опонашали то «А» – прављењем «ваздушног стуба» кроз кружни отвор уста, што је био први облик «вокализације А», какве методе и данас примењују логопеди када помажу деци да проговоре,
 3. да схватимо да је из српске речи «Коло» настала реч «култура»,
  1. да видите да су скулптуре у музеју Лепенског Вира биле јајолике и риболике јер су изражавале и изражавају мировозрење древних КолоВена (СлоВена) «Све je Коло». Наши преци су ловили рибу Моруну из рода Јесетре, која је тачно у одређено време испливавала на мрешћење као богиња Морена, да би први лекари на свету «врачеви» лечили родоВену сабраћу икром (јајима јесетре), вином, медом и тајним знањем КолоДаром/каленДаром o доласку Спасиоца (од помора) – пролећног Сунца, као вечног  васкрса годишњег кретања Мајке Земље око њеног чеда Сунца, што је једна од цикличности Кола преко које су одредили колико траје ГОДина дана васкрса приРоде.
  2. Реч КУЛТуРА (и сама култура) настала је из српске/древне руске речи Коло, која је трансформисана у КVLV затим у CVLT/Kult, иако је чак и у латинском очувано да је реч култура настала из речи (култ) COLLO/Коло. Најстарији поглед на свет (мировозрење) древних СлоВена, који су себе називали КолоВени, био је генијално једноставан – «Све je Коло» (јединство кретања Земље око Сунца, природе и човека), на основу чега су открили да се то Коло узајамности цикличног кретања материјализује на пресеку дрвета у виду год(годова), што им је омогућило да у Лепенском Виру прецизирају годину дана као време васкрса природе, захваљујући чему су могли да пpеђy са номадског на седелачки облик живота (што је почетак културе) и почну у Винчи да граде куће од (божанског) дрвета и саде у браздама семе житарица и на истом месту убирају летину.

У прилогу Вам достављам:

 1. НЕКОЛИКО ФОТОГРАФИЈА СА КОЈИХ СЕ ВИДИ КАКО СУНЦЕ ФОРМИРА БОЖАНСКЕ ЛЕПОТЕ А/Аз ОКО ПЛАНИНЕ ТРЕСКАВАЦ 2. поново чланак: Аз Лепенског Вира као извор нематеријалног културног наслеђа народа РАс  (Срба и Руса) и антиСрпски/антиСлоВенски рАсСизам као сметња његове регистрације, о чему сам  говорио и на археолошком налазишту Лепенски Вир,

Част ми је била да су у тиму који је реализовао ово путовање и снимање поново била Драгослава Гога Копривица, српски писац и Горан Ђорђевић, власник и аутор кабловске телевизије ТЕСЛА.

 

Још једном погледајте текст

НУЛА ИЗ ЛЕПЕНСКОГ ВИРА

http://www.politika.rs/scc/clanak/232608/Nula-iz-Lepenskog-Vira

 

 

«Молитвама Министарке рударства и енергетике Србије» ми смо успели да снимимо божанске лепоте А/Аз иако од Зоране Михаиловић још нисмо добили одговор на писмо које сам предао 27. маја 2022. године преко писарница на име Министра рударства и енергетике Србије и Управи Хидроенергетског система «Ђердап». Ми и даље инсистирамо да Министарство енергетике и рударства и Управа Хидроенергетског система ЂЕРДАП и ЕПС Србије издвоје средства да се купи пет специјалних камера за праћење кретања Сунца и Месеца са позиција археолошког налазишта и МУЗЕЈА ЛЕПЕНСКИ ВИР.

 

***

 

 

Изл. број ОС-17-2 од 24. маја 2022.  године

 

МИНИСТАРСТВУ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

Зорани Михајловић, министру

kabinet@mre.gov.rs

 

Копија

Господину Бојану Цветојевићу, директору корпоративних пословa „ХЕ Ђердап“,
телефон: +381 11 381 01 67  факс: +381 19 801 646  bojan.cvetojevic@djerdap.rs

 

Поштована госпођо Михајловић,

У петак 27. маја 2022. године сам и преко писарница предао допис на Ваше име као Министра рударства и енергетике Србије и Управи Хидроенергетског система «Ђердап».

 

Ви можете ћутати и игнорисати ове конструктивне предлоге.

 

Али овај конструктиван добронамерни предлог може бити преточен и у Тужбу за понуђење па и у тужбе за накнаду штете свих оних који упорно долазе да виде ово светско чудо природе, које је извориште словенске али и светске културе али то не могу да виде због повећања влажности на том простору изазваном изградње ХЕ Ђердап 1 и 2.

 

Надамо се на Ваш конструктиван приступ проблему и на Вашу добру намеру да покренете надлежне институције да обрате пажњу на ову величанствену природну појаву благодарећи којој је настала реч «култура»

 

Туристичка организација Србије ништа не чини да ова невероватне лепоте природна појава постане туристичка дестинација а хиљадама година је старија од Стоун Хенџа када се истог дана у Британији око те опсерваторије древног времена скупља на стотине хиљада туриста и људи жељних да осете стара стремљења, достигнућа и знања древних предака.

 

Народни музеј у Београду, коме су поверени артефакти Лепенског Вира — не чини ништа да популарише ову природну појаву а још мање да преко ње популарише Музеј Лепенски Вир и да га оспособи камерама и другом опремом за научно-истраживачки рад јер је јасно да је ово и пре 12 200 година ово била опсерваторија а не само станиште. То не значи да смо ми мање способни и да имамо мање знања него да је наша бирократија успешнија у антисрпском и антисловенском деловању које и не скривају измишљјући глупости о пресељавању Словена у V — VII веку са севера на југ и са југа на север, иако је то учињено хиљадама година пре тог периода и управо из Лепенског Вира што доказују ДНК истраживања.

 

Научне институције Србије као на пример Природно математички факултет у Новом Саду отоворено учествују у фалсификовању података о овој величанственој природној појави о чему Вам достављам чланак који ће ускоро бити објављен и у иностранству.

 

Етнографски музеј Србије у Београду и посебној њихов Центар за нематеријално културно наслеђе разматрају да региструју турска знања о прављењу ракије као српско нематеријално благо а одбијају да региструју као нематеријално културно наслеђе Срба знања и обичјае која проистичу из ове величанствене природне појаве о чему Вам достављам детаљнији текст «Аз Лепенског Вира као извор нематеријалног културног наслеђа народа РАс и антиСрпски/антиСлоВенски рАсСизам као сметња његове регистрације», о чему ћу говорити 3. јуна 2022. године у Српском културном центру на Сабору универзитетских професора., што ће ускоро бити објављено у иностранству као што је већ објављено у зборнику радова са научне конференције «Проблеми и перспективе развоја туризма» у Москви.

 

Министарство културе Србије се прави невешто и немо и игнорише ова научна открића светског значаја и саму природну појаву која је старија хиљадама година од сваког египатског «актеха» јер је ово изворни и првобитни, природни актех/орјентир у простору и времену поимања небесног.

 

Историјски музеј Србије тврди да је њима законом забрањено да у новој згради представе историју и културу која је постојала на овом простору пре V века на Лепенском Виру, Старчеву и Винчи иако ми до данас нису доставили текст таквог закона.

 

У име Научног савета Покрета за одлазак на «КолоДарни ОСВИТ КУЛТУРЕ на Лепенском Виру» и овога пута подсећам Вас и Ваше колеге на свету дужност одласка и ове, 2022. године на Лепенски Вир – јер се већ 12 200 година појављује СВЕТСКИ ФЕНОМЕН НЕВЕРОВАТНЕ ЛЕПОТЕ 21. јуна у 6 сати освита, из којег је природног феномена настао велики број знања о природи и космосу која представљају нематеријално културно наслеђе нашег народа, како Вам дајем преглед у прилогу.

 

Нажалост због изградње брана и хидроелектрана «Ђердап» повећана је влажност и у последњих неколико година нисмо били у могућности да видимо тај најлепши и најзначајнији природни феномен у Европи који туристички посланици у Србији нажалост потпуно игноришу.

 

Предлажемо Вам да у циљу очувања знања о нематеријалном културном наслеђу и неговању знања о настанку културе:

 1. обезбедите да се за 21. и 22 јун 2022. године разбију облаци и магличаста испарења на Дунаву са стране Лепенског Вира, а у договору са органима из Румуније, и са румунске стране планине Трескавац како би овај природни феномен био видљив из Музеја Лепенски Вир
 2. да заједно са министром енергетике Румуније присуствујете овом величанственом феномену,
 3. да обезбедите аутобус или неколико аутобуса који би већ 20. јуна 2022. године превезли заинтересоване људе од Београда до музеја Лепенски Вир, како смо ми то организовали 2020. године,
 4. да о трошку Министарства енергетике купите најмање пет специјалних камера како би непрестано са позиције Музеја Лепенски Вир снимали и у тачно одређено време фиксирали кретање Сунца у сарадњи са др Александром Бајић из Удружења за археоастрономска истраживања «Влашић» и Опсерваторијом «Руђер Бошковић»  јер је то енормно важна природна појава за појаву културе и технолошки развој човечанства пре 12 200 година према ДНК истраживањима, па чак и за математику јер је цикличност «0/нуле» систематизован управо у Лепенском Виру

Надамо се да уз ваше садејство и у Вашем присуству видимо то божанске лепоте «А» односно «Аз» – Коло 21. јуна 2022. године у 6 часова освита.

 

ЧЕСТИТАМО ВАМ ОВОМ ПРИЛИКОМ И НА ЈУБИЛЕЈУ 1972 — 2022 50 ГОДИНА РАДА ХИДРОЕНЕРГЕТСКОГ СИСТЕМА ЂЕРДАП.

 

«Све је Коло» можете прочитати у листу ПОЛИТИКА 9 септембар 2012. године о цикличности

НУЛА ИЗ ЛЕПЕНСКОГ ВИРА

http://www.politika.rs/scc/clanak/232608/Nula-iz-Lepenskog-Vira

 

Мене можете контактирати

на електронску адресу                 bozzidar@inbox.ru
по skype:                                        koloven1
у Београду  на тел.                        +38161 322 0670
на  WhatsApp                                +7929 9 32 23 72

СпасиБо(же) Ваша добра дела и разумевање

 

Председник Научног Савета Покрета «КолоДарни ОСВИТ КУЛТУРЕ на Лепенском Виру»

 

професор Божидар Митровић, доктор правних наука, адвокат