Поносни смо на професоре Мила Ломпара и Емира Кустурицу што одбијају да буду чланови Сорошове, Вучићеве и Костићеве Академије наука и уметности у Београду. Научници и уметници, високих стваралачких остварења, с етичким ставом и родољубивим осећањем, неће да вуку у туђем јарму. По томе су дали до знаља свом народу да се разликују од квази-научника и уметника који немају ни обичног људског ни интелектуалног поштења па пију из свих сливника.
Нема ни науке, ни естетике без етике! Одавно овенчане венцима академика од свог народа професоре Ломпара и Кустурицу грађани Србије деценијама и слушају, и гледају, и читају и поступају према њиховим ставовима, с пуним поверењем, јер су умни, креативни и часни. Овим поступком они су се солидарисали и са честитим академицима који су иступили, јасно и одлучно, да се професор Костић повуче са позиције председника САНА који јој је урушио углед као ниједан председник до сада.

Ево шта су изјавили професори Ломпар и Кустурица поводом јучерашњег предлога САНУ да их прими у своје редове:
ПРОФЕСОРИ ЛОМПАР И КУСТУРИЦА НЕЋЕ ДА ВУКУ У ТУЂЕМ ЈАРМУ

ОНИ СУ ПОТПИСАЛИ, ПОТПИШИТЕ И ВИ:
https://www.change.org/p/српски-народ-петиција-за-повлачење-проф-владимира-костића-са-позиције-председника-сану/dashboard?download=7e1bbe9d-6158-40d4-aab2-bfe2838f814b