(Напомена: Нашој редакцији се обратила српска песникиња Љиљана Ћујић са жељом да објавимо њено писмо, упућено председници Републике Хрватске Колинди Грабар Китаровић. Објављујемо Љиљанино писмо у целини.)

 

Ово сам писмо неколико пута слала Колинди и на многе друге адресе.

 

Поштована председнице Хрватске,

 

Драга Колинда, Молим Вас да ми помогнете да добијем држављанство Хрватске, да ме препоручите за чланство у Друштву књижевника Хрватске.

 

Рођена сам у Прибоју на Лиму, у Србији. Мој отац је рођен у селу Броћанац, општина Слуњ, његови родитељи и сви преци докле сећање сеже рођени су на територији данашње Хрватске.

Он се 1948. године затекао у Путинцима, Срем, иначе није колонизован, није остварио право на наследство у Хрватској.

Ја желим да као СрБкиња, пореклом из Хрватске, добијем статус уметника, песника, Да пишем на срБском језику и азбучном писму. Желим држављанство Хрватске да бих остварила то право.
Желим да Србима у Хрватској, у Србији и целом свету докажем да Хрватска подржава уметнике пореклом из Хрватске, без обзира на националност.

Желим да слободно говорим и пишем у славу срБског народа и да моја слобода речи и дела, посебно у својству хрватског уметника, песника буду сигуран пример и доказ толеранције у Хрватској;
пример и доказ да Хрватска не одузима право нама који смо рођени у другим крајевима, а који знамо да је Хрватска наша отаџбина, да деламо под окриљем и уз подржку земље наших предака, наше отаџбине Хрватске.

Већ сам се обраћала удружењу књижевника Хрватске, обећали су ми пријем и статус слободног уметника, уз све принадлежности које ми следују, уз услов да доставим адресу у Хрватској и две књиге објављене у Хрватској.

Молим Вас председнице, помозите ми да остварим свој сан. Ја волим све људе, срБски сам националиста, волим Хрватску, Хрватска је моја отаџбина.

Нека цео свет види да моја отаџбина, Хрватска подржава мене, Љиљану Ћуић, по народности срБску, по отаџбини хрватску песникињу, и Да у Хрватској нико није изопштен због верске и националне припадности.

 

Молим Вас заложите се за мене.

 

Љиљана Ћуић