Недавно сам на једном великом интернет порталу нашао притужбу једног Украјинца против Срба и Мађара. Био је запрепашћен што Мађарска и Србија нису стали на страну Украјине у њеном рату против Русије. Када сам то видео, знао сам да морам да напишем свој одговор на те оптужбе. Трудио сам се да будем љубазан и да не повредим његова осећања, иначе бих могао да кажем много више. Могао сам да кажем да се сећамо како је Украјина профитирала од грађанског рата у Југославији продајући Хрватској малокалибарско оружје и ловце МИГ, али нисам желео сада да то спомињем. Чак је рекао да је можда требало да признају независно Косово. Ево мог спонтаног одговора на његову оптужбу.

 

Anton Danylchenko

 

Lives in UkraineUpdated Mon

Why hasn’t Hungary or Serbia been pro-Ukraine in the recent conflict despite being former Soviet republics unlike Poland or Romania with a troubled history of Russia? Is it due to media censorship or Putin connections mostly?

 

 

Прескочићу мађарски пример и даћу вам српско гледиште. Овде сте рекли много лажних ствари. Није тачно да Срби не воле Украјинце, а и како би то могли, они су Словени као и Украјинци и Руси. Ако си Словен, понашаш се као Словен и не подржаваш Албанце против Срба. Разлог зашто Украјина није признала независност Косова је тај што сте ви имали исти проблем са Кримом и није било у вашем интересу да то урадите. Важно је разумети да српско дивљење према Русији није ниоткуда. Русија је у последњих неколико векова играла недвосмислену улогу заштитника Србије и српских интереса и људи уче из њиховог искуства. Срби немају другог поузданог заштитника и тачка. Срби су били амерички савезници у оба светска рата. Срби су спасили преко 500 оборених америчких пилота у Другом светском рату, али то није спречило америчко и британско ваздухопловство да бомбардују Србе и партизане док су им били савезници, а бомбардовали су Србе у распаду Југославије 1999. године током три месеца, укључујући и цивиле. Ако су Американци желели да се допадну Србима, требало је да се труде да буду допадљивији. Украли су Косово од Србије и окупирали га.

Што се тиче Русије и Украјине, српска љубав према Русији је увек укључивала Украјину и Белорусију. Када смо вас волели, желели смо и да се волите. У почетку сте се поделили на различите државе против воље народа. Русија и Белорусија су биле успешне у свом односу, али је Украјина била прво збуњена, а затим дезоријентисана. Борила се са независношћу, корупцијом и самопоуздањем. Њене фрустрације и неуспеси прерасли су у шовинизам према њиховим словенским суседима који нису били одговорни ни за шта. Ваши неуспеси су били ваши и онда сте одлучили да желите да будете неко други. Дакле, пошто сте део Русије, одлучили сте да будете део руског непријатеља и то сте видели као начин да профитирате од продаје ваше оданости НАТО-у и ту сте сада. Зато не кривите Србе и Мађаре за сопствене грешке. Надамо се да можете бити довољно поштени да признате своје грешке пре него што још више украјинских и руских Словена погине за стране интересе.

  • * *

Ево 28-минутног видеа Дојче велеа који истражује шта Срби мисле о Русима и зашто. Изненађујуће је уравнотежен и прецизан и сигуран сам да ће вам бити занимљив.

https://youtu.be/ET20WZxm2kk