Ајурведа – Здрави начин живота

Ајурведа Знање о животу (руски: Знание жизни; немачки: Wissen vom Leben; енглески: Knowledge on life

Ајурведа је индијска наука о животу и дуговечности.   Стара је више од 5000 година и она је најстарији приступ превенције у одржавању здравља. Наше баке су то знале, неко се сигурно од нас сећа како су нам говориле да се чувамо и да је “боље спречити него лечити”. Ајурведа је прва наука о лечењу, такорећи „мајка“ и извор свих медицина.

За разлику од алтернативних метода, она има развијен систем који укључује знање анатомије, патологије и  фармакологије. Ја посебно желим да истакнем да Ајурведа није алтернативна медицина.  Она не може заменити лекара или хирурга, али она није са  медицином у конкуренцији или супротности, већ заједно допуњавају једна другу.

Према ајурведи не постоји болест која се манифестује преко ноћи. Чујемо често како  нама неки познати људи кажу да су до  јуче малтене били здрави, а ето преко ноћи  се разболели . По принципу ајурведе здравље човека се заснива на 3-стубном принципу. Што значи „здравље“ се дефинише као равнотежа између душе, психе и тела.  Другим речима човек увек прво почиње да болује душевно, осећа да нешто није у реду, а не може објаснити шта му је, па ако то  игнорише и очекује да ће проћи само од себе, наступа захватање психе (честа промена расположења, страх, несаница, нервоза итд.), па кад се и то игнорише, онда се тек болест манифестује у ткиву.

Обично се тек онда  обраћа лекару, а то значи да је  прошло доста драгоценог  времена, јер  су сви симптоми нелагодности игнорисани. Понекад може то бити  пресудно и прекасно за пацијента.  Али каква год дијагноза била, ајурведа се увек примењује, јер јача болесника душевно и психички.

На пример, после дијагнозе и операције болесник  је званично проглашен здравим и може да напусти болницу. Нажалост, у 70% тих бивших болесника враћа се болест. А то је зато што се у болници обавља само хирургија, повреде се отклоне оперативним путем, али нико нема времена, а понајмање лекар, да се бави психом болесника. И тако оздрављени болесници живе у вечитом страху да ли ће се болест поново вратити. Поготову ако чита или чује да неки пријатељи или познаници нису успели .

И тако живи у неком притајеном страху, за породицу и пријатеље  игра јаког и борбеног који ће победити болест, а ноћу, кад сви спавају, њега паралише страх и стравични сценарији му пролазе кроз главу. Све то утиче врло негативно на имунитет. Значи, да би се болест победила, мора се целокупни  начин живота, исхране и психичког расположења променити.

Познато је шест фаза развоја болести, укључујући погоршање, накупљање (акумулирање, таложење), бујање или раст, пресељење, стварање на новом месту и манифестација у препознатљиву болест. Модерна опрема и дијагностика могу открити само болести током пете и шесте фазе.

 

Како ајурведска кухиња може позитивно утицати  на наше здравље:

По принципу ајурведе, човек  мора да се непрестано развија и то у свим областима живота као што сам то и претходно навела:  од исхране, физичке активности, преко духовног развоја, па до породице и каријере. Зато је стање равнотеже од пресудне важности.  Ако смо у хармонији са собом и околином, онда смо здрави и пуни енергије.

Ајурведска философија се заснива на теорији о 3 доше или  такозване психофизичке енергије, које контролишу телесне функције човека.  Њихово уравнотежено стање  је важно  да останемо здрави, међутим због лоше исхране и начина живота, емоционалних промена, као и промена у личним односима са другима, једна или више доша се могу  наћи  у дисхармонији.

 

Та 3 Типа Доше су познати под именом:

Вата – vata (ваздух и етар)
Пита – pitta (ватра и вода) и
Каfа – kapha (вода и земља)

 

Као што доше постоје у човеку оне постоје и у биљкама, животињама и целој природи. Неравнотежа може  настати не само у човеку већ и у природи: поплаве (повећана капха), суше (повећана пита) и олује (повећана вата).

Ако појединац живи супротно својој природи и ономе што је најбоље за њега, онда се његова равнотежа урушава, па тиме и доше.

Доше се појављују у виду конститутивних типова који владају појединцем.

 


Укратко особине сваке доше:

 


Вата доша
(припада ваздуху и етеру) . Те особе су сањари, симболизују покрет, кретање, ветар. Сва кретања у човеку и у природи везана су уз вату.
Карактеристике вате: лагани, хладни, суви.

Физички су мршави, брзо губе на килажи и тешко се гоје. Кожа им је сува, а кости танке, либидо често променљив, смрзавају се лако и увек имају хладне ноге или руке.

Вата управља менструацијом, органима за варење, мокрењем, дисањем, причањем, живчаним импулсима. Исто тако она управља комуникацијом и креативношћу.

Неуравнотежена вата може се препознати по јако сувој кожи и нередовној столици, а такође, несаницом, костобољом, брзо се одушеве а после се кају, превише брину и мисле, брзо паниче и страхују. Пуно ствари започну, а ништа не заврше, јер им истрајност недостаје (коју има пита у изобиљу), итд. Израз ветропираст одговара Ватиној особини. Том типу највише одговара рутински начин живота. Старост припада такође вати.

 

Пита доша (припада ватри и води): Те особе су ватрене, они се нађу међу вођама, менаџерима, банкарима, политичарима. Иновативни су и све желе да промене.  Међутим исто тако брзо плану и наљуте се, нестрпљиви су иу сваком смислу њихов приступ животу је ватрен. Њима је увек вруће и имају стално отворен прозор! Пита особине су: оштрост, логичност, имају добру меморију и јак либидо, храбри су, али могу при неуравнотеженој питти бити веома охоли и брутални, корумпирани, злопамтила, и воле да критикују или поцењују друге.

Склони су акнама, младежима и ћелавости, претераном знојењу а и сукобима. У човековом организму пита је присутна у танком цреву, очима, крви,  лимфи и целом систему за варење.

 

Капха доша  (припада води и земљи) Те особе су смирене, стабилне и сталожене,  ништа их не узрујава. Одликују се великом снагом и отпорношћу. Толерантни су, тешко уче, склони су дебљању и Астхми,  воле да поједу све што је у тањиру, па и из суседног.  Имају јак имуни систем али јако слабу пробаву, . У човеку је капха присутна у плућима; задужена је за подмазивање органа и зглобова, јача имуни систем и одговорна је за здравље органа. Капха особе воле да одмарају и седе, спавају добро и дубоко. Обожавају слатко.  Када је Капха повећана, то јест, неуравнотежена, онда су те особе

склоне лењости, остављају све за сутра, проводе пуно времена на каучу испред телевизора, шкртост се повећава, скупља пуно непотрбних ствари  и не жели се од тих непотрбних ствари отерасити (кесе, пластичне чаше, старе новине, етц.), постају неосећајни на присутне око себе .

 

Све три доше су присутне у сваком од нас, оне су важне за живот, али морају бити у равнотежи. Постоје још и комбинације: Вата/Пита, Вата/Кафа, Пита/Кафа али о томе у  једном другом прилогу.  Иако је проналазак узрока болести још увек мистерија модерној медицини – науци, Ајурведи је то главни циљ.


Златна Ајурведска Правила:

 

 • Једите сваки дан у исто време;
 • На празан желудац ујутру попијте чашу топле воде ( то благотворно делује на организам и органе као јутарњи туш), чисти све токсине који су се створили у организму током ноћи, поготову у цревима;
 • Трудите се да једете само свеже спремљену храну, да не кувате за неколико дана; Супе и чорбе су изузетак; оне су погодне у зимско време, и за људе са појачаном ватом директно благотворне;
 • Једите смирено, у лепој атмосфери, без журбе и седећи; добро жвачите сваки залогај;
 • Пре оброка умирите ум, у срцу благословите храну;
 • Немојте јести ако сте љути или лоше расположени, а то исто важи и за припремање хране;
 • Једите само када је претходни оброк сварен; у просеку између два оброка треба да прође четри до шест сати; у том периоду, можете да поједете свеже воће или поврће или да попијете сок од њих;
 • Након јела одморите десетак минута, тек онда наставите с активностима;
 • Немојте пити никакве напитке током оброка (поготову газиране и хладне);
 • што чешће спремајте храну сами, уз омиљену музику и у друштву најближих;
 • Избегавајте читање новина и гледање телевизије за време оброка, фокусирајте се на храну;
 • Последњи оброк не касније од 19.00 часова; ако се осети глад, онда се може пред спавање попити једна чаша топлог млека са кардамоном или циметом (никако хладно млеко); према ајурведи се, у суштини, конзумира топла храна; млеко се у задње време много критикује и то без разлога; нећете имати алергије ако поштујете  важна правила, а то је да  млеко и месни и сухомеснати производи  не иду никако заједно, а то исто важи и за млеко и воће; значи, млеко се може конзумирати ако је протекло најмање 6 сати од месног или воћног оброка; банане и млеко никако мешати;
 • Увече избегавати салате и јогурте (тешко су сварљиви па стварају киселину у желуцу, има ју негативни утицај на организам слично као да сте конзумирали алкохол);
 • Покушати лећи не  касније од 22.00 часова (сви унутрашњи органи, поготову јетра, се регенеришу између 22.30 до 03.00 ујутро), што значи да је важно раније ићи на спавање, а исто тако и врло рано устати; то објашњава зашто је наш научник Никола Тесла мало спавао а дуго живео; није важно колико дуго спавате, него када и како спавате. наши преци су увек ишли рано на спавање да би  рано ранили.

Као што видите, све ајурведске препоруке су једноставне и многе од њих већ подсвесно знамо.


Једноставн начин како уравнотежити погоршану дошу.

Неисбалансиране доше стварају одређене знакове и симптоме, зависно о којим се дошама ради. То се не мора манифестовати као болест, но неравнотежа може створити синдром и довести до будућег поремећаја.

Ако осећате да сте нестрпљиви, агресивни и склони псовки, значи да вам је пита доша повећана. Горки и слатки  укус смањује и ублажава питу. Избегавати кисело и љуто.

Генерално важи: Слатко смањује вату и питу, а повећава капху.

 

Ако осећате да често о једној истој ствари размишљате, бринете се пуно, стално вам је хладно, боле вас кости, претерано осећајни, онда вам је вата доша повећана.

Кисело, слатко и слано смањује вату, а горко је појачава.

Кисели укус потиче метаболизам, чисти организам и побољшава рад срца. Међутим, претерано конзумирање киселог утиче на појаву гастритиса и чирева,  појаву акни и кожних болести, хемороида и поремећај вида.

 

Ако осећате да сте се мало  улењили, постали пасивни, појачао вам се апетит, добили сте на килажи, боли вас глава, имате проблеме са дисањем и варењем, значи да вам је Капха доша повећана. Слатко, слано и кисело избегавати. Бити дуже на ваздуху и упражњавати лагано физичко вежбање. Дуге шетње су исто благотворне. Горко И љуто смањује Капху.

Ако се удубите у ајурведску филозофију, сазнаћете да за сваки тип особе постоји цео низ препорука. На пример, људе у којима преовладава ватра (пита доша) брзо избацују из равнотеже алкохол, кафа, љуто, јер на тај начин још више „распаљују“ њихову ватру.

Слатко смањује вату и питу, а повећава кафу.

Слатки укус побољшава излучивање телесних течности, подстиче варење, јача имунитет, негује зглобове. Но, слатко само умерено, јер може изазвати гојење и вишак слузи у организму.

Кисело повећава питу и кафу, а смањује вату. Кисели укус подстиче варење, чисти организам и побољшава рад срца. Претерано конзумирање киселог утиче на појаву гастритиса и чирева, такође  и на појаву различитих врста кожних обољења, хемороида и поремећаја вида.

Слано повећава питу и кафу, а смањује вату.

Слани укус чисти организам, детоxира, поправља апетит, побољшава варење и стимулише метаболизам. Вишак сланог може узроковати поремећаје са бубрезима, кожне проблеме, упалне процесе, те болести срца и крвотока.

Горко повећава вату те смањује питу и кафу.
Горки укус умирује, помаже лечењу дијареје и крварења, бржем зацељивању рана, чисти крв, смањује упале И ватре у организму.
Вишак овог укуса може изазвати слабост и брзо старење.

Љуто  повећава вату и питу а смањује кафу.

Љути укус појачава апетит, помаже мршављењу, чисти крв и делује против паразита.
Превише љутог може узроковати умор, вртоглавицу, жеђ и упалу желуца.

 

О исхрани према дошама биће  још речи у наредном прилогу.

И за крај. Решите се, ослободите се непотребних зависности. Зависности се формирају из жеље да се напуни унутрашња празнина. Наше тело је наш партнер за цео живот. Важно је да однос са својим телом градимо на поверењу, љубави и поштовању. Храну би требало да бирамо не само по томе колико калорија садржи, већ и полазећи од тога како ћемо се осећати после те хране. Исто тако спроводити редовно менталну хигијену путем благе музике и читањем книга; проведите више времена у природи.

Паула Х.
(Дипл. ајурведски здравствени саветник)