У Београду, у Парохијском дому Храма Светог Саве, 14. септембра је одржана Скупштина Фонда дијаспора за матицу, којом је обележена дведесета годишњица од оснивања ове невладине, непрофитне, хуманитарне организације.

Фонд је основан 04. августа 1999. године на Сабору матице и расејања. У том периоду финансирао је обнову порушене земље, изградио мостове, школе, путеве, болнице, обданишта. Срби из Швајцарске уложили су 2 милиона франака за изградњу новог моста на Великој Морави код Варварина, за мост Варадинска дуга на Дунаву код Новог Сада, Фонд је уложио један милион америчких долара.

Такође, Фонд је изградио два моста на Западној Морави и више мостова на малим рекама широм Србије (Ваљево, Коцељева..).

За отклањање последица катастрофалних поплава у Србији и Републици Српској, Фонд је издвојио милион евра. У Параћину је обновио две школе и обданиште; у Обреновцу су обновљене 22 куће. Трајно је збринуто десетине избегличких породица. У Брњици код Грачанице, изградио је дечије обданиште „Ђурђевак“, које похађа више од сто српске деце. Финансирана је изградња обданишта и у Великом Градишту.

Поред школских установа, Фонд је финансирао изградњу и обнову болница и болничких блокова у Аранђеловцу, Београду, Крупњу.

Већ пету годину за редом Фонд дијаспора за матицу даје месечно по 100 000 динара за Народне кухиње на Косову и Метохији и наставиће да помаже и у будуће рад Народних кухиња.

На плану очувања националног и културног идентитета, Фонд је помогао издавање капиталних дела о Србији у Првом светском рату, о Његошу, о културној баштини на Косову и Метохији; помогао је и издање Граматике српског језика за младе у расејању.

У расправи на данашњој седници Скупштине, доминирали су предлози за јачање веза матице и расејања; за веће повезивање у области образовања, културе и економије.
Предложено је издавање јединственог Буквара; стимулисање инвестиција из расејања; институцијално јачање сарадње матице-дијаспоре.

Било је и критика због укидања Министарства за дијаспору и његовог редуцирања на Управу, која већ 3 године нема директора.

Обновљени су предлози за изградњу „Српског дома“, за подизање Меморијала српским жртвама у 20-ом веку.

Чули су се и предлози за укидање пореза за хуманитарну помоћ, као и за враћање 130 000 евра узурпираних средстава Фонда „Сања Миленковић“. Та средства треба вратити по истом основу и процедури, по којима су враћена средства Фонду дијаспора за матицу.

Указано је да није логично да број младих људи у дијаспори расте, а да пажња и однос државе према дијаспори опадају. У односу на дијаспору не поштује се ни Закон о дијаспори, ни Стратегија, нити декларације. Дијаспора се осећа потцењено и злостављено и очекује бољи однос матице, ако ни због чега другог, онда због, прилива од 3,5 милијарде евра годишње, што се путем дознака слива у државни трезор.

Управа Фонда дијаспора за матицу