Треба се потсетити да су средњевековни манастири били прва места описмењавања и образовања у нас. У њима су настале и прве болнице о чему је писано на страницама гласила Medici.com.
У спомен на српског Патријарха Иринеја који је преминуо пре годину дана (2020) Патријарх Порфирије одлучио је да се на тај дан објави конкурс за годишње стипендије студената са факултета оснивача Универзитета у Београду. То су: Правни, Филозофски, Технички, Богословски и Медицински факултет!

Потсетимо да је проф. др Милан Јовановић Батут најзаслужнији за увршћивање Медицинског факултета у овај списак. Његова борба као председника Комисије за оснивање трајала је годинама, а ратови су је прекидали и реметили замисао овог визионара. Далекогледи лекар написао пространо штиво за питање: „Је ли Србији медицински факултет заиста потребан? ”да би доказао чињенички да је потребан и да има могућности за оснивање. Ауторитетом је окупио „дружину” лекара, професора, која се намах повећавала и убрзавала његов рад почев од 1920. године.

Књигу о патријарху Иринеју добили смо за поклон болницама са још седамдесет других књига од сестара Кесић (наших чланова Весне и Јелене), на дан када Српска православна црква објављује одлуку о конкурсу за студенте, међу којима су и будући лекари – 20.

новембра 2021. Својевремено сам као секретар добила благослов Патријарха Иринеја за скуп лекара у манастиру који сам урамила и предала музеју медицине. Била сам почаствована. Ове књиге су од раније намењене Гамзиградској бањи у којој уређују библиотеку и већ су поређали у полице доста наших поклон наслова.

Књига о Патријарху Иринеју некако нам је посебно драга и поклон је пун симболике! Дошла је у прави час! Хвала нашим приложницима.