Извор: чланак у јерменским новинама Азг, 11.11.2021. Превод и допуна Ануш Балајан

Хачкари су камени сведоци наше историје. Ови монументални споменици са дубоким коренима добили су нови садржај у хришћанској Јерменији. Многи клесари су овде показали свој таленат и вештину вајања.
Такав клесар је становник села Аршалујс, Ечмиадзин, мајстор Рубен Налбандјан, који је познат по својим клесаним хачкарима. Рубен Налбандјан је још 2016. године уписан у „Књигу о херојима“ Републике Јерменије за до тог момента створена 1034 хачкара од различитог камена и различитих величина.

Његов први хачкар по наруџбини је постављен у Цахкадзору (место у Јерменији) 1987. године. Налбандјан је аутор чувених камених слова, постављених у Ошакану, у парку цркве Светог Месропа Маштоца (ствараоца јерменске азбуке).
Налбандијанова нека дела се налазе изван Јерменије, у Сједињеним Државама, Јерусалиму, Француској и другде. Налбандјан је такође аутор споменика геноциду над Јерменима постављеног на тргу „Армениа“ у Монтевидеу, Уругвај.

Њему је поверен задатак да ваја бугарску азбуку и многа друга дела, али је мајстор Рубен у вајарству више простора даје изради хачкара.

Своје прве кораке започео је студирањем на одсеку за уметничко стакло на Високој школи за лепе уметности Мухина у Лењинграду. Он је радио у комбинату скулптура Јереванске уметничке фондације. 1994-1999 године студирао је на одсеку за декоративну примењену уметност Универзитета уметности у Јеревану „Нахаш Ховнатан“.

Рубен Налбандјан је почасни грађанин Београда. 1993. године један његов хачкар је постављен у Земуну, испред православне цркве Светог архангела Гаврила.

А други хачкар је исте године постављен у граду Нови Сад. На хачкару је натпис који подсећа на српске пилоте погинуле 12. децембра 1988. године у авионској несрећи у Хоктемберјану близу Јеревана, док су били на путу да пруже помоћ јерменском народу кога је тада, 7. децембра, задесио земљотрес.

Рубен је учествовао на многим изложбама и међународним симпозијумима. Аутор је многих споменика и хачкара. Члан је Унеска од 2010. године. Има низ награда, диплома, признања, спомен-медаља. Од 2015. године је Народни мајстор Републике Јерменије. Одликован је медаљом Нарекаци од Министарства културе РЈ, а Орденом „Мовсес Хоренаци“ од председника РЈ.

С љубављу започети посао он и данас наставља са својим сином и нада се да ће и унуци наставити њихов посао. 2015. године основао је „Мајсторску школу хачкара Рубен Налбандјан“ у општини Аршалујс у региону Армавир. Своје ученике он васпитава у јерменском духу и вери с великим ентузијазмом.