Извештавам Вас о заседању ФОРУМА УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ПРОФЕСОРА 12.2.2021. са предавањем проф. др Слободана Комазеца под називом «Слом економије новој произведеној кризи и повратак депресије» са подтемама:

– На реазвалинама неолибералног капитализма
– Шта се догађа са савременим новцем
– Куда и како даље из тунела кризе

Проф. др Комазец нам је у једном изванредном предавању дао преглед пре свега природе функционисања неолибералног капитализма, последице таквог економског облика приступа пословању, банкарским односима као и неминовне импликације на све друштвене токове. У склопу таквих кретања, проф. Комазец је посебно разјаснио многе процесе у нашем друштву анализирајући токове новца, структуре власништва банака и компанија и директан утицај на макроекономска кретања у целој држави истичући последице управљачког односа Међународног Монетарног Фонда на целокупно фунционисање државе. У оквиру разматрања структуре дуговања наше државе дата је анализа спољног и унутрашњег дуга који је достигао и до 80% БДП, истакнуто је да од 26 банака само 3 су у власништву Србије, да таква структура власништва погодује извлачењу капитала из земље.

Нешто охрабрујуће чињенице које нам је понудио проф. Комазец тичу се могућности да се банкаркким и другим активностима може поправити овај положај презадужености кориштењем наших девизних резерви, подстицајима привредним субјетима кроз Развојну банку која би искључиво финансирала развој, а не потрошњу. Истакнуто је да би формирањем Института за развој, Институције за контролу криминалних трансакција и СДК успело постићи контролу новчаних средстава као и привредних активности на оздрављењу потпуно разорене економске моћи Србије. Наведено је још много битних чињеница и предлога у Програму за развој који је проф. Комазец елаборирао у прошлогодишњем кризном „локдаун“ периоду.

Затим је наглашен проблем одштете за НАТО бомбардовање, истакнута је тенденција протеста у државама ЕУ против отуђене Бриселске администрације и коментарисани су наводи из Програма за развој као нрп. продаја Комерцијалне банке, проблем инвестирања и градње Београда на води, укидање судских извршитеља.

Проф. др Митровић је на почетку излагања као модератор истакао значај великог српског научника и дипломате Слободана Јарчевића на дан шестомесечног помена његовог упокојења.
Немојте замерити за многе детаље из излагања проф. Комазеца, заиста је најбоље погледати видеа са предавања. Иначе излагање је праћено са пет јутјуб канала (Фронт 69, Медиа Груп 011, Србин инфо, Данга инфо и канал г. Балана за румунску националну мањину) и доста видео записа ће бити креирано у наредним данима.

Видеo за сада:
– https://www.youtube.com/watch?v=WhmoKeoj0KI (Фронт 69)

Користим прилику да Вам препоручим видео проф.др Грујића који је покренуо Народну Иницијативу за смену председника Србије, као и упознавање са низом докумената кориштених у комуникацији са Уставни Судом. За детаље погледајте:
– https://www.youtube.com/watch?v=4KUc5UL_Z6M (Фронт 69)

У наредним данима обавестићу Вас о детаљима заседања ФОРУМА УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ПРОФЕСОРА за петак 19.2.2021. године.