понедељак, 9 августа, 2021 у 11:11AM

ИЗЈАВА, Чедомира Антића, председника Напрeдног клуба.

„Најоштрије осуђујем инцидент који се догодио у Суботици. Овај догађај је непријатан било да је мотивисан националном мржњом, било борбом око паркинг места.

Постављам МУП-у Републике Србије следећа питања:

1. Зашто нису објављени званично саопштење о инцидету и имена учесника?

2. Зашто није објављен број напада на Хрвате у Србији током протеклих година?

Владу Србије питам:

3. Зашто је нереаговањем дозвољена злоупотреба инцидента од стране хрватских агентура, медија и политичара, посебно с обзиром на чињеницу да мали број информација који су спремни да дају о инциденту говори у прилог да је исти фалсификован? Циљ је медијска релативизација чињенице да дан касније – 5. августа – хрватска држава традиционално, већ четврт века, слави убиство 1.857 Срба и етнички прогон њих 250.000?

4. Зашто није упућена протестна нота Хрватској због срамотне изјаве другог човека ове државе Гордана Јандроковића, који је наводни напад – чији су мотиви нејасни, учесници непознати и жртве неизвесне – прогласио за последицу званичне политике Србије?

5. Да ли је истражено деловање Томислава Жигманова и Дарка Баштовановића? Да ли су они политички представници хрватске мањине или агенти стране земље? Постоје ли њихове везе са организацијама и појединцима које промовишу кроатофашизам?

6. Зашто нису упућене протестне ноте након више стотина напада који су током протекле године извршени на Србе и грађане Србије у Републици Хрватској?

7. Зашто према Републици Хрватској није уведен реципроцитет?

8. Можемо ли, након принудног одласка представника Срба на прославу годишњице страдања српског народа у Хрватској, очекивати минималну пристојност вођа Хрватског националног вијећа у Србији и присуство њихових изасланика на годишњој комеморацији страдања Срба у Хрватској?„

( Извор: Напредни клуб – http://www.napredniklub.org/izjava-cedomira-antica-povodom-incidenta-u-subotici/ )