[Садржај чланка је преузет са veb portala Радио-телевизије Србије]

Данашње издање Магазина на првом посветићемо великом српском сликару и вајару Милошу Шобајићу који је јуче
[24. април 2021. – примедба ЛЈБ] у 76-ој години преминуо од последица ковида 19.

Своја дела Милош Шобајић је представио на више од 80 самосталних изложби широм света и учествовао на око 500 групних изложби. Његова дела налазе се у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду као и у више десетина музеја у земљи , региону и свету.

Добитник је низа признања – Златног ордена Републике Србије за достигнућа у уметности, Вукове награде, Златног беочуга града Београда, награде Миша Анастасијевић и многих других а 2018-те Руска Дума га је одликовала орденом Почасног госта Русије.


Milena Božović i Miloš Šobajić

У Галерији Комбанк Дворане 5. марта отворена је изложба слика, скулптура и видео радова Милоша Шобајића а на отварању је представљена и његова књига „Мојих девет живота“ .

Своју прву књигу под називом „Сликај и ћути“ аутобиографског карактера, која говори о утицају глобализма на савремену ликовну уметност, објавио је 2018-те године.

О књизи „Сликај и ћути“ и изложби која је те године отворена у Музеју савремене уметности у Новом Саду, односу политике и уметности, Косову и Метохији, наш чувени сликар Милош Шобајић говорио је за емисију Седмица која је емитована 29. априла 2018-те.

Са Милошем Шобајићем разговарала је Милена Божовић

[Потрудили смо се да за вас пронађемо повезницу за ову емисију која је данас репризирана на Радио Београду 1
– ЛЈБ]:
https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/3119572/sedmica.html