ДРУГАЧИЈЕ МИШЉЕЊЕ
ЕКСКЛУЗИВНО: Контроверзни имунолог Срећко Сладољев противи се обавезном и масовном процјепљивању.
Тврди да људима ПРИЈЕТИ ОПАСНОСТ ОД ЦЈЕПИВА, А НЕ ОД ВИРУСА!

[ Preuzeto sa: https://www.glasistre.hr/hrvatska/ekskluzivno-kontroverzni-imunolog-srecko-sladoljev-protivi-se-obaveznom-i-masovnom-procjepljivanju-tvrdi-da-ljudima-prijeti-opasnost-od-cjepiva-a-ne-od-virusa-684836 ]

06.12.2020 19:28 | Autor: Patricija SOFTIĆ

Познати хрватски имунолог и донедавни водитељ Одјела развоја и истраживања Имунулошког завода, др. сц. Срећко Сладољев, премда међународно признат и дуги низ година хваљен, усред епидемије короне у Хрватској практички је нестао са сцене као „сумњива личност“.
Наиме, Сладољев је од почетка пандемије заговарао другачије мишљење од већине колега, због чега га се етикетирало као антиваксера или противника цијепљења. Чим су кренуле приче о скором доласку цјепива против Цовида -19, Сладољев се усудио јавно критизирати управу Имунолошког завода због, тврдио је, нетранспарентног и штетног посла око купње-продаје цјепива, због чега је одмах суспендиран. Сладољева су пријавили за ширење лажних вијести и узнемиравање јавности, пријава је на крају одбачена и суд га је вратио на посао, но њега у медијима и даље већ дуго нема.
Један од његових гријеха био је и став да је Цовид пандемија унапријед планирана да би се створио глобални каос ради „омекшавања“ људи како би прихватили обавезно цијепљење. Међутим, кад се подробније прочита што он говори, може се разлучити да овај знанственик није противник цјепива, већ противник обавезног и масовног процјепљивања грађана као поступка за који тврди да више нема ни знанствено ни здравствено упориште.
Дапаче, Сладољев већ дуги низ година упозорава да је управо такво поступање произвело епидемију опасних цјеложивотних болести. Говоримо о оним тајанственим аутоимуним болестима које су знанственицима и лијечницима још увијек недокучиве, а обољелима јако нарушавају, па чак и онемогућују нормалан живот. Болне су то и разарајуће реакције имунолошког сустава, а потенцијалне узрочнике тога, цјепива у ињекцијама, Сладољев назива „здравственим дивљаштвом“.

– Нисам противник цјепива и цијепљења. Противник сам погрешног начина његове примјене. Умјетно потицање имунитета мора опонашати начин којим имунитет стјечемо природно. Цјепиво у игли, умјетно створени депо с имунопровоцирајућим материјалом у ткиву који се тједнима па и мјесецима отпушта у тијелу, сличи ситуацији када слон шета стакланом. Не да сам увјерен, него знам да су цјепива у игли одговорна за големи пораст опаких болести с аутоимуним „потписом“ у посљедњих шездесетак година, поготово мултипле склерозе. Оне су неизљечиве, снижавају каквоћу живота и прате нас до смрти, изјавио је једном приликом.

С обзиром да су га прије неколико мјесеци исмијавали кад је најавио могућност обавезног цијепљења против Цовида, свакако смо жељели с њим разговарати сада, у тренуцима кад и сам министар Давор Божиновић отворено најављује да би у Хрватској цијепљење могло бити обавезно јер „то не би било ништа ново“. Не само то, него за разлику од државника и знанственика других еуропских земаља, Божиновић непрестано Хрватима обећава цјепиво у врло кратком року.

– Што вас то, као стручњака, конкретно мучи у вези са цјепивима која се већ годинама користе, а што вас мучи везано уз најављена нова цјепива против короне?

– Мене особно не мучи ништа. Можда мучи јавност. Јасна ми је слика свијета у којем живимо, коцкице су ми посложене, знам и што се дешава, и немам прилику своје увиде подијелити с другима. Људи су у опасности од цјепива, а не од вируса. Овај вирус је само вектор како би добровољно пристали на цијепљење. Међутим, приме ли ново, РНК цјепиво, људи ће дословно имати главу на пању. Посљедице уноса РНК цјепива могу покушати објаснити да би их схватиле и највеће незналице – министар здравства, премијер и тзв. Стожер цивилне заштите. Надам се да ће Глас Истре објашњење пропустити без цензуре. Па законски још увијек имамо право на информације, а не само на дезинформације. Зар не?

– Што предвиђате да ће се догодити с новим цјепивом и зашто се Хрватска гура да буде међу првим државама које ће започети процјепљивање становништва?

– Зашто се гурамо у прве редове не могу објаснити. Ионако сами за себе често кажемо да смо „добре
слуге лоших господара“. Могу једино повући паралеле, на примјер, с хрватским јединицама које су наводно прве ушле у Стаљинград. Зар чак прије СС-а? Тко нас је тамо, забога, послао и зашто смо тамо ишли? И Наполеон је с нама био презадовољан. „С таквима бих покорио свијет“, отприлике је рекао. Зашто би сад било другачије? Дакле, цјепива функционално можете подијелити на инвазивна, која се дају иглом, и неинвазивна која се дају на физиолошки начин, инхалаторно преко слузница у плућа или преко уста у пробавни тракт. Инвазивна цјепива брутално и без контроле отварају строго чуване и дозиране механизме имунолошког надзора, уводе их у стање дуготрајног акутног кроницитета, што за посљедицу може имати погрешно препознавање властитих структура као да су стране. То за собом повлачи имунолошку реакцију, развија се аутоимуна болест. Класична цјепива су клијалиште ових болести, болести са стотину лица. Унатраг седамдесетак година кад се и отпочело с масовним имунизацијама, уз десетке главних, описане су тисуће ријетких болести које се рјешавају једино имуносупресивима, односно, јаким кортикостероидима који практички блокирају имунолошки сустав.

– Али непрестано се с узбуђењем говори о Пфизеровом и Модернином такозваном гласничком цјепиву, које у себи не садржи вирални протеин, као што се радило до сада, већ генетски материјал вируса. У чему је проблем с РНК цјепивом?

– Ради се о инвазивном информацијском, увјетно речено, цјепиву. Досадашња цјепива су традиционално садржавала или ослабљени, умртвљени вирус болести, или прочишћени отисак протеина вируса, оних дијелова који изазивају болест. За разлику од класичног цјепива, РНК цјепиво нема структуру која би у људском организму требала бити препозната, него информацију о тој структури.

– Сматрате ли да бисмо се у борби против короне морали првенствено окренути према природном људском имунитету и начину његова функционирања?

– Апсолутно да и апсолутно ни једну дозу цјепива не бих препоручио. Мучи ме спознаја да је фармацеутска индустрија постала чак и најјача у свијету, финанцијски је тежа од нафтне, па чак и индустрије оружја. То је велики проблем и пријетња човјечанству. Нажалост.