Date: сре, 29. дец 2021. у 00:45
To: Kreni-Promeni

Поштовани господине Savo Manojloviću i Tim “Kreni – Promeni”,

Ваша тврдња:

„Ono što svakako treba istaći, ovaj referendum nema nikakve veze, niti se tiče odredbi koje dotiču status Kosova i Metohije, Rio Tinta i vakcinacije.“

Значи: или да не разумете суштину новог Закона о референдуму и народној иницијативи или да свесно и намерно обмањујете јавност..
Чињеница да може само један човек, ако би он једини гласао, да одлучи да се усвоји предлог изнет на гласање по том Закону је довољна да јасно показује да je то гласање, заказано за 16.01.2021, најнижег степена и ранга гласања, далеко испод ранга референдумског гласања. То није нити може да буде референдум. Називати то гласање рефрендумским, односно референдумом, је недозвољено обмањивање грађана. То онемогућава примену 7. става члана 203 Устава јер је он заснован на референдумском гласању утврђеном претодним Законом о референдуму и народној иницијативи.
Наведена чињеница,. члан 43, заједно са чланом 12, новог Закона о референдуму и народној иницијативи, даје право, које је противуставно (члан 99 Устава), Народној скупштини да она може (после 4 године) да доноси акте супротне народној одлуци на референдуму! Такође, и да може да мења Устав самовољно, противуставно, почевши од Преамбуле, ;да може да искључи Косово и Метохију, Прешевску долину, Рашку, Војводину,…, из Републике Србије без стварне референдумске сагласности народа!

Тај Закон руши владавину права, социјалну правду, људска права и слободе (супротно члановимау 1, 18 и 19 Устава), негира грађанску демократију која је један од стубова државе (члан 1 Устава), одузима сувереност од грађана (забрањено је чланом 2 Устава), омогућава властима да се не повинује Уставу (супротно члану 3 устава) и политичкој организацији да успостави власт мимо воље народа (забрањено чалновима 3 и 5 Устава), укида слободуду мисли и мишљења (супротно члановима 43 и 46 Устава), негира право држављанина Републике Србије
да својимм неизласком на гласање утиче на резултат гласања што је супротно члановима 37, 43, 46, 52 Устава. Зато је тај Закон неважећи и ништаван (члан 194 Устава).
Молим Вас да прекинете са овим замајавањем народа. Ако нисте у могућности да истинито обавештавате народ и да покренете народ да се супротстави увођењу ропства, супротно члановима 1, 18, 19 и 26 Устава, онда прекините да спречавате грађане да наставе са својим оправданим протестом и да јасно, отворено, искажу своје захтеве.
Жалим што ме сада спречавате да вас подржавам као до сада.

С поштовањем,
Др Љубомир Т. Грујић, професор у пензији