(Напомена уредника: Испод чланка су дати линкови ка видео записима који приказују рад Михаила Галовића.)

 

 

Изложба икона на тему анђела у аустралијском центру за хришћанство и културу, Камбера

 

одржана од 9. до 19. марта 2022.

————————————————————————————-

 

Михаила Галовића – Мајкла сам упознала на дводневном курсу сликања икона средином 1990-их.

 

Његово стваралаштво не покрива само широки спектар икона насталих из његовог дубоког разумевања и поштовања свете слике од њеног настнка до данас већ и савремену религиозну уметност.

 

Мајклов најновији пројекат је био веома изазован и самонаметнут. Фокус је био првенствено на представама небеских сила углавном по православној традицији. Свака од тих дивних икона изражава оно дубоко: бестелесне силе које се приказују гледаоцу.

 

Изложба, такође, пружа значење и лепоту разноврсних представа, било позадина слика  или у деловима као што су задивљујућа крила анђела. Изложене иконе илуструју путовање кроз простор, а и кроз време, кроз скуп или сабор анђела.

 

Богатство и лепота дела су заиста спектакуларни, узмите као пример иконе Сабора Арханђела или Жена Мироносица крај гроба Господњега, које су у исто време и пуне живота а и прозрачне – етеричне

 

Мајкл је посветио годину дана завршетку овог опуса, за шта је било потребно 50 година праксе и продубљивања разумевања икона. Он је оживео лепоту и суштину различитих традиција и облика, не само православних икона.

 

Ово је јединствена изложба и свакако прва те врсте у Аустралији. Створена је значајна група радова да се истражи и покаже како се оно, што је практично неизрециво и невидљиво, приказује на иконама.

 

Ценити лепоту и теологију иконе на крају значи бити у стању да ценимо иманентност Бога у стварању.

 

 

O Keri Megi:

 

Кери Меги има академско искуство у студијама Средњег века и у школском образовању. NЊено занимање за иконе и њихово поштовање је зачето у средњим тинејџерским годинама и и наставља се.

————————————————————————————-

 

 

Кратак видео са изложбе «Сјај са висина» можете погледати овде:

аутор: Густав Дароци;

 

Филм о Михаиловом животном путу и стваралаштву: „Кратак, срећан живот Михаила Галовића“ (Short, Happy Life of Michael Galovic), можете погледати овде:

аутор: Густав Дароци)

 

Пуни доживљај оба видео прилога имаћете уколико их гледате на што већем екрану, као на ТВ екрану, и уз коришћење слушалица.

У супротном, ако се користи лаптоп са невеликим екраном или, још горе, мобилни телефон или таблет, једноставно се нема прави утисак и уопште се не препоручују.