( Преузето из БалканМагазин: хттп://www.балканмагазин.нет/технологија/цид132-212149/говорни-програм-на-српском-за-мобилне-телефоне

 

среда, 19. јун 2019 09:54

 

 

Први говорни софтвер на српском, под називом Алфанум Даница, биће бесплатан за све слепе и слабовиде кориснике који користе телефоне са оперативним системом андроид

 

Ових дана смо сведоци одржавања промоција прве српске говорне синтезе за телефоне са оперативним системом андроид у неколико градова Србије: Нови Сад, Београд, Чачак…

 

Овај пројекат од националног значаја и веома битан за слепе и слабовиде кориснике андроид телефона, реализовало је удружење за асистивне технологије – УКАТ. Говорну синтезу је осмислила и израдила компанија Алфанум из Новог Сада, а пројекат је одобрило Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту.

 

Исто Министарство је овај важан пројекат, комплетно финансирало са четири милиона и осамсто хиљада динара. Изузетан подстицај када говоримо о пројектима који се одобравају организацијама чије постојање би требало да подразумева борбу за унапређење и олакшан живот особама са инвалидитетом.

 

Промоција у Новом Саду

 

На презентацији говорне српске синтезе за андроид платформу, одржаној у клубу Градске организације Савеза слепих Нови Сад, присутним слепим и слабовидим корисницима андроид телефона обратили су се

 

реализатори и творци овог програма – оснивач удружења за асистивне технологије УКАТ, инжењер информатике Никола Ђорђевић, екипа програмера компаније Алфанум и шеф катедре на Техничком факултету у Новом Саду професор доктор Владо Делић.

 

Сви они, осим што су говорили о настајању, осмишљавању, тестирању и финализовању првог говорног софтвера на српском, који за сада могу користити само власници андроид мобилних телефона, на веома разумљив начин, уз детаљна објашњења, демонстрирали су рад софтвера који је назван Алфанум Даница јер глас који ова апликација користи, припада глумици Даници Грубачки.

 

„Ово је прва неуронска и прва говорна синтеза на српском а битан сегмент у опису овог програма је веома природан глас који прија осетљивом и оштром уху слепих и слабовидих корисника“, рекао је Никола Ђорђевић. Он је такође додао да синтетизатор говора, Алфанум Даницу чини квалитетним то што је написана и осмишљена тако да јој се могу кориговати и подешавати акценти, брзина у раду, и прилично се може прилагођавати потребама захтевних слепих и слабовидих корисника.

 

Предности Алфанум Данице

 

Захваљујући Алфанум Даници можемо да телефон са Андроид оперативним системом користимо на српском језику и писму, што до сада није био случај.

 

Њено коришћење омогућује јасно и разговетно читање свих текстуалних садржаја у телефону: поруке, сајтови, е-маилови и слично, готово потпуно природним гласом.

 

„Сада је употреба телефона са андроид оперативним системом знатно једноставнија, јер нема потребе да се довијамо на различите начине како бисмо нешто прочитали, разумели, подесили. Сада то све можемо на чистом српском језику“, мишљење је наших саговорника са промоције у Београду.

 

После петнаестак година коришћења паметних телефона помоћу синтетизера на страним језицима, напокон имамо наш синтетизер и то потпуно легалну апликацију. Корисници апликације о којој ће се тек причати у једном су сагласни:

 

„Ово је велики корак у приступачности модерних технологија особама са знатно смањеном, и без функције вида.“

 

Проблеми синтетизатора и њихово решавање

 

Међу бројним проблемима, које је на промоцијама говорне српске синтезе Алфанум Даница наводио Никола Ђорђевић, издвајамо један, а то је – како прилагодити синтетизатор огромном броју модела телефона са андроид оперативним системом. Требало је говор тестирати на телефонима који имају различите ресурсе у конфигурацији, дакле, тестирани су телефони који су прилично стари и имају радну меморију од једног гига рама и на њима Алфанум Даница ради можда отежано али су тестирани и они са већим меморијским капацитетом где говорна синтеза ради одлично.

 

Међутим, они корисници који још користе старе телефоне са андроид оперативним системом, могу и даље да користе говорне софтвере чији глас није природан као Даница синтетизатор али ће тај проблем ипак потпуно решити када буду купили телефоне са бољим ресурсима за рад српске говорне апликације који више и нису толико скупи.

 

Говорни софтвер Алфанум Даница биће бесплатан за све слепе и слабовиде кориснике андроид оперативног система у Србији. Пројектом који је финансиран искључиво од Министарства за рад, борачку и социјалну заштиту, процењено је да хиљаду лиценци може задовољити потребе наведене популације.

 

Будућност Алфанум Данице и где је можете слушати

 

На промоцијама се такође могло чути да ће се ова апликација ускоро наћи у Гугловој продавници за слепе и слабовиде кориснике из иностранства и биће доступна широј друштвеној заједници али информација о њеној цени још није доступна.

 

Утисак са промоција је да, захваљујући апликацији Алфанум Даница која ради уз помоћ читача екрана талк бацк и воице асистант, без проблема може на телефону са андроид оперативним системом да се оствари велики дијапазон опција: читање и слање порука, читање текстова, докумената, књига. Постигнут је висок квалитет код читања бројева, глас је јасан, боја пријатна и стварно је реч о апликацији која би могла да буде од користи, осим слепим и слабовидим корисницима, и свакоме ко, слушајући, покуша да користи велики број функција на свом андроид телефону чак и када нема оштећење вида.

 

Такав приступ, где слух користи свако ко добро чује, доприноси развоју и напретку инклузивног друштва.

 

Сви непоменути недостаци који се могу приметити током коришћења ове апликације решаваће се у ходу, а и Алфанум Даница као и сви други програми имаће своје нове и, верујемо, побољшане верзије. Сви заинтересовани могу проверити како ради и звучи прва српска говорна синтеза за андроид телефоне ако посете сајт Владе Републике Србије и кликну на опцију читај ми.