https://yugsn.ru/diskreditirovannaya-missiya-obse-speshno-evakuirovalas-iz-doneczka-v-rostov-na-donu/

 

 

Политика

 

 

Борис Орлов (Јужна служба НОВОСТИ, Русија, )

 

01.03.2022

 

  1. марта 2022. године, конвој од 42 аутомобила са посматрачима, мисија ОЕБС-а (Организација за европску безбедност и сарадњу[1]) хитно је кренула из Луганска и Доњецка за Ростов на Дону.

 

https://youtu.be/uhZmMIn1m2s

 

Како је саопштила прес-служба Управе ФСБ[2], око 150 представника ОЕБС-а је прешло аутомобилске пунктове «Матвејев Курган» и «Доњецк».

 

Чланови мисије[3] ОЕБС-а су до краја дана стигли у Ростов на Дону и журно почели да се пријављују у хотел, где су прошли «ПЦР тестове»[4].

 

Истовремено, испоставило се да су посматрачи ОЕБС-а грубо одбили да коментаришу свој долазак у престоницу Дона. Разговор су онемогућавали и пратиоци мисије ОЕБС-а, који су најпре обећали да ће саопштити разлоге тог потеза. Али до данас нису дали представницима медија информацију о разлозима доласка управо у Ростов на Дону.

 

Осим тога, приликом пријављивања у хотел, особље мисије ОЕБС-а наишло је на чињеницу да њихов менаџмент није платио смештај, иако су собе унапред резервисане. Такође нема информација колико дуго ће посматрачи остати у Ростову на Дону.

 

Приликом регистрације хотелу није плаћен смештај мисије, на шта им је скренута пажња, што је изазвало незадовољство странаца.

 

https://youtu.be/QXp5vfVluok

 

Занимљиво, у Луганску су 34 члана мисије ОЕБС-а остала у дугу више од три милиона рубаља за смештај, храну и алкохол.

 

Званични представник Народне милиције Доњецке Народне Републике Едуард Басурин данас је приметио да обавештајци Републике располажу подацима да су представници ОЕБС-а пренели координате војних циљева у Доњецку Оружаним снагама Украјине.

«Добили смо документе који указују на координате … војних циљева – онога што се налазило на територији наше Републике. Скоро половину ових координата су представници мисије ОЕБС-а предали Оружаним снагама Украјине. Можда су зато одлучили да побегну?» износи Басурин.

 

Вреди додати да је недавно особље мисије ОЕБС-а престало да бележи прекршаје на украјинској страни.

 

У међувремену, у Краматорску, који контролише Кијев, украјински националисти су запленили око 20 аутомобила посматрачке мисије ОЕБС-а. Истовремено, судбина самих запослених у ОБСЕ (у Краматорску) и даље је непозната.

 

 

Превод и фусноте у тексту: проф. Божидар Митровић, доктор правних наука

……………………………………………………

У руском изворнику

 

Политика

 

Дискредитированная миссия ОБСЕ спешно эвакуировалась из Донецка в Ростов-на-Дону

 

Борис Орлов 01.03.2022

Сегодня, 1 марта, колонна из 42 машин с наблюдателями миссия ОБСЕ срочно выехала из Луганска и Донецка в Ростов-на-Дону.

https://youtu.be/uhZmMIn1m2s

По данным пресс-службы ПУ ФСБ, автомобильные пункты пропуска «Матвеев Курган» и «Донецк» пересекли около 150 человек.

В Ростов-на-Дону члены миссии приехали к концу дня и спешно начали заселяться в гостиницу, где сдали ПЦР-тесты.

В то же время, наблюдатели наотрез оказывались комментировать свое прибытие в донскую столицу. Препятствовали разговору и сопровождающие миссии ОБСЕ, которые вначале обещали рассказать причины переезда. Но так и не предоставили комментарий представителям СМИ.

Кроме того, в гостинице при заселении сотрудники миссии ОБСЕ столкнулись с тем, что их руководство не оплатило проживание, хотя номера были забронированы заблаговременно. Также нет информации, сколько пробудут наблюдатели в Ростове-на-Дону.

Во время регистрации средства за проживание миссии не поступили, что вызвало недовольство иностранцев.

https://youtu.be/QXp5vfVluok

Интересно, что в Луганске 34 члена миссии ОБСЕ остались должны три миллиона рублей за проживание, пропитание и алкоголь.

Сегодня официальный представитель Народной милиции ДНР Эдуард Басурин отметил, что разведка республики располагает данными, что представители ОБСЕ передавали координаты военных целей в Донецке Вооруженным силам Украины.

«К нам попали документы, в которых указаны координаты… военных целей – то, что находилось на территории нашей республики. Почти половина этих координат была передана представителями миссии ОБСЕ ВСУ. Может быть, они из-за этого решили сбежать?» – предположил Басурин.

Стоит добавить, что в последнее время сотрудники миссии ОБСЕ перестали фиксировать нарушения с украинской стороны.

Между тем, в Краматорске, подконтрольном Киеву, украинские националисты захватили около 20 машин мониторинговой миссия ОБСЕ. При этом судьба самих сотрудников остается неизвестной

 

 

 

[1] Прецизније речено: «Организација за безбедност Европске Уније и сарадњу у том циљу», или кратко речено «идеолошка КГБ ЕУ»

[2] Федерална служба (државне) безбедности Русије,

[3] Мисија је термин који ОЕБС користи иако се ради о инквизиторском појму покрштавања огњем, мачем и преварама локалног становништва на коме ови мисионари делују у циљу промене свести «домородаца», како нас ови мисионари схватају. Видети сајт ОЕБС у Србији «https://www.osce.org/sr/mission-to-serbia: Misija OEBS-a u Srbiji – Misija radi sa Vladinim institucijama, civilnim društvom i medijima u oblastima vladavine prava i ljudskih prava, sprovođenja zakona, demokratizacije i razvoja medija. Takođe sarađuje sa drugim misijama u regionu na zajedničkim projektima i inicijativama.»

[4] Термин и средство за застрашивање не само домородаца, него и читавог светског становништва и добијање ДНК података свих становника света за производњу селекционисаних вируса у Биолошким лабораторијама које су САД инсталирале у окружењу Русије,