На ово писање ме је навело поновно читање фантастичног двотомног дела Сергеја Георгијевича Кара-Мурзе под насловом Манипулација свешћу, у коме се овај сјајни научник бави раскринкавањем методологије којом се светски моћници користе у циљу поробљавања становништва. Узгред, предлажем вам да поменуту књигу обавезно прочитате.

 

Између осталог, Кара-Мурза каже“ Језик као систем појмова и речи, у којима човек појми свет и друштво, главно је средство подчињавања“.

Даље Кара-Мурза каже „Методична и брижљива замена речи домаћег језика страним речима-амебама није никакво кварење или обележје некултуре. То је преко потребан део манипулације свешћу“. Када социјална класа користи језик својих угњетача она постаје  коначно угњетена“.

 

Обратите пажњу на изговорене речи од стране наших политичара, посебно премијерке:

 

предикција

транспарентност

океј

лидер

дистрикт

адвертајзинг

евалуирање

дистинкција

 

и стотине других.

 

Тиме из нашег сећања покушава да брише речи из српског језика (иначе једног од најбогатијих језика) које употребљавамо генерацијама и чак чини да почнемо да сматрамо да нисмо довољно образовани ако не употребљавамо стране речи са истим значењем.

 

Желим да вас подсетим шта је пре скоро осам ипо векова говорио Стефан Немања, умељивач лозе Немањића:

 

„Чувајте чедо моје мило, језик као земљу своју. Реч се може изгубити као град, земља, као душа. А шта је народ ако изгуби језик, земљу, душу ?

Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Земља и државе се не освајају само мачем него и језиком. Знај да те је непријатељ онолико покорио колико ти је речи потро и своје потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ“.

 

Упитајте се како је пре толико стотина година Стефан Немања разумевао оно што ми не желимо, нећемо или нисмо у стању да схватимо.

 

Као пример нека вам послужи податак да је француски језик све до краја Првог светског рата, па чак и Другог, био званични дипломатски језик. А онда су светски манипулатори полако угурали енглески језик у дипломатију тако да имате ситуацију да се и у европском институцијама данас употребљава енглески језик као основни.

 

Размислите

 

Душан