Саопштење                                                                                                 Београд, 24. 03. 2020.

 

Поводом 21. годишњице од почетка оружане агресије НАТО на Србију (СРЈ) Представници Београдског форума и Клуба генерала и адмирала Србије данас  су положили цвеће код споменика деци жртвама агресије НАТО у Парку “Ташмајдан” и код Споменика свим жртвама агресије НАТО “Вечна ватра” у Парку пријатељства на Новом Београду.

 

Током агресије МАТО која је трајала од 24. марта до 19. јуна 1999. године од бомби НАТО погинуло је 1.100 војника и полицајаца и преко 2.500 цивила, међу којима и деведесет и осморо деце. Прецизна листа погинулих, осим за војнике и полицајце, још увек није утврђена иако је недавно саопштено да ће се рад на томе убрзати. Још је мање извесно колико је број грађана изгубио животе у међувремену било од рана задобијених рањавањем, било од малигних болести због употребе оружја са осиромашеним уранијумом и других завбрањених оружја и средстава, било током разминирања терена од неексплодираних средстава, посебно од заосталих касетних бомби.

 

Низ конференција, изложби и других манифестација удружења, грађана у земљи и иностранству, поводом ове годишњице отказан је услед пандемије вируса COVID-19. Међународне конференције су отказане у Београду, Москви и Паризу где је, поред конференције, била предвиђена и премијера филма “Балканска међа” посвећеног десанту јединица Руске армије на аеродром “Слатина”, у Приштини.

 

Београдски форум за свет равноправних

Клуб генерала и адмирала Србије