Примирје. Крхко примирје. Докле ће то бити? У принципу, није га било.
Но, желим да се обратим господину Игору Коротченку.

Почнимо са његовим интервјуом са дописником Правде.ру. Господине Коротченко, колико можете да заведете у заблуду руски народ? Зашто стално лажете, покривате се патриотским паролама о заштити интереса Русије, а у ствари испуњавате наредбу Азербејџана.

Обавештавам Вас да сам током догађаја у Карабаху био командант батаљона неко време распоређеног у Јерменији и био сведок свих ових догађаја.

1. Лажете да су Јермени почели да депортују Азербејџанце из Јерменије 1986-1987. Почела је депортација Азербејџанаца тек након чувених догађаја у Сумгаиту. Наиме, од новембра 1988.
2. Лажете да у Совјетском Савезу није било конфронтација Јермена и Азербејџанаца. Само су их потиснуле унутрашње војне трупе које су увек стајале на страни Азербејџана.
3. Лажете да је Карабах територија Азербејџана. Карабах је на референдуму напустио Азербејџан пре распада Совјетског Савеза. Ми, официри смо тада рекли да ће са повлачењем Карабаха из Азербејџана почети распад Совјетског Савеза. То се и десило.
4. Не причате о томе како су Нагорни Карабах и Нахиџеван завршили у Азербејџану. Мислим да знате за ово. За то знају и у Јерменији и у Азербејџану. Нажалост, руски народ не зна за то. А Ви их замајавате.
5. Лажете да је совјетска армија оставила оружје и опрему Јерменима. Након земљотреса у Спитаку, готово сва опрема и оружје су уклоњени из Јерменије. Ја сам део тога лично уклонио. И данас ме је срамота, иако сам извршавао наређење. Требало их је предати јерменским снагама. А ево и четврте армије, све је препустила Азербејџанцима.
Нама су читали наредбе о томе како су азербејџански официри и заставници пребацивали опрему и оружје на национални фронт Азербејџана. А наши руски официри су то скривали и примали мито.
6. Лажете да је совјетска армија била под узајамним гранатирањем Јермена и Азербејџанаца у Карабаху. Заборавили сте операцију „Прстен“? Када су становници Карабаха, мислећи да је војска дошла да их спаси, радо су их примили. А после је азербејџанска војска убијала децу, старе и жене, протеривала Јермене из Карабаха.
7. Лажете да су стварање организације „Карабах“ и захтев за издвајањем Карабаха из Азербејџана били повод и подстицај за сумгајитске догађаје. Погроми над Јерменима планирани су много пре захтева Јермена да се Карабах издвоји из Азербејџана.
Мало личне историје: крајем октобра 1987 из мог батаљона побегао је један азербејџански војник, бивши студент Универзитета у Бакуу. Било је хитно. Лично сам пошао за њим. У Бакуу ми је рекао да се неће враћати, јер се очекују неки догађаји у Бакуу и упозорио ме да не излазим у униформи. Шта је то ако не унапред планирани догађај Азербејџанаца против совјетске армије и Јермена?
8. Лажете да нема плаћеника из Сирије који се боре на страни Азербејџанаца и да Турска не помаже Азербејџану. За вас нису доказ речи Наришкина, шефа СВР, као ни оно што кажу председници Француске – Макрон и Сирије – Асад.

Могу много више да напишем о Вашим лажима, о Пашинјану и Сорошовчићу, о хапшењу Кочарјана и покретању кривичног предмета против Хачатурова и Оганијана. Да ли сте били у Јерменији? Да ли сте видели њихове палате? Ја сам био, знам. Ту је закопано све модерно оружје Јерменије. Није довољно само хапсити их. Сећате ли се нашег бившег министра одбране Сердјукова? Ако штитите бивше јерменске фигуре, онда штитите Сердјукова, овог пљачкаша руске војске. Хвала Шојгу који је подигао нашу војску.

Ако се говори о удару гранате на цивилни објекат у граду Ганџа, зашто ћутите о свакодневном бомбардовању Степанакерта, Шушија и других градова и села у Карабаху? Ма, ‘ајде!

Имам само једно питање: да ли Ви, као особа која „брани“ интересе Русије, желите да повећате утицај Турске на Закавказје? Желите ли да видите присуство сиријских милитаната на Северном Кавказу? Желите ли да поделите Русију и направити великог Турана? Ако је тако, наставите да браните Азербејџан и Турску. Ја сам, као официр руске војске, против. И даћу све од себе, у границама својих моћи, да стручњаци попут вас не заваравају наше грађане.
Јерменија и Арцах (Карабах) ће на крају победити. Ја верујем.

(Преузето са „фејсбук“ профила Ивана Булижникова. Текст објављен 12. октобра 2020.)